xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Ny kampagne skal fastholde danskernes hygiejnerutiner

En ny undersøgelse viser, at vi er blevet bedre til have en god hygiejne. Vi har lært at vaske hænder oftere og nyse i albuen på grund af COVID-19, men vi er stadig tilbøjelige til at møde på arbejde med symptomer på sygdom. Sundhedsstyrelsen lancerer en ny landsdækkende kampagne, som sætter fokus på at holde fast i de gode hygiejne-rutiner, der ikke kun beskytter mod COVID-19, men også mod en lang række andre smitsomme sygdomme.

09 SEP 2021

Gennem det sidste halvandet år har COVID-19 påvirket vores måde at leve på. Både når vi går på arbejde, og når vi er hjemme. Det gælder også vores forhold til hygiejne, hvor et stort flertal vurderer, at COVID-19-pandemien har gjort os mere opmærksomme på, at god hygiejne er vigtig for at undgå smittespredning i samfundet.

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at vi vasker hænder oftere, vi er blevet bedre til rengøring, og vi er også blevet bedre til at nyse og hoste i albuen. Det øgede fokus på hygiejne og vores nye vaner har blandt andet medført et fald i forekomsten af smitsomme sygdomme, som hvert år koster mange sygedage for både børn, forældre og personale.

”Vores nye vaner gør os simpelthen mindre syge - det er meget positivt. Og holder vi fast i de gode rutiner, så er det en effektiv måde at mindske smitte. Ikke blot med COVID-19, men også en række andre smitsomme sygdomme som eksempelvis forkølelse, influenza og halsbetændelse. Alle sammen sygdomme der særligt cirkulerer i de kolde måneder, “ fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Bliv hjemme ved sygdom

Næsten alle i undersøgelsen siger, at de har tillagt sig bedre hygiejne-rutiner, men undersøgelsen viser samtidig, at der er plads til forbedringer. Det gælder for eksempel rådet om at blive hjemme ved sygdom. På spørgsmålet om, om coronapandemien har ændret ved deres vaner, har kun 18 % af danskerne svaret, at de oftere vælger at arbejde hjemme eller melder sig syg ved sygdomssymptomer. Og blandt forældrene er det kun 22 %, der oftere vælger at holde deres barn hjemme fra institution ved sygdomssymptomer.

”Ved at blive hjemme ved sygdom bryder vi smittekæden og sikrer, at vores kollegaer - eller de andre børn i institutionen - ikke bliver syge. Vi skal have skabt nye rutiner og en kultur, som gør det mere acceptabelt at blive hjemme ved sygdom. Undersøgelsen viser, at vi går på arbejde med symptomer, fordi vi ikke vil belaste vores kollegaer. Det er sympatisk, men samtidig også den indstilling, vi sammen skal gøre op med. Man er ingen helt, hvis man møder syg op på arbejdet og smitter det halve af arbejdspladsen,” siger Bolette Søborg.

’Ren Rutine’ med fem konkrete råd fra Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens nye kampagne skal motivere og inspirere udvalgte målgrupper til bedre hygiejne gennem et fokus på vores vaner og rutiner. De fem konkrete hygiejneråd fra Sundhedsstyrelsen er omdrejningspunktet: 1) Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer på sygdom. 2) Vask dine hænder tit eller brug håndsprit. 3) Gør rent ofte, særligt overflader som mange rører ved. 4) Luft ud ofte og skab gennemtræk. 5) Nys og host i ærmet.

Kampagnen ’Ren Rutine’ har i uge 36-38 fokus på skoler og dagtilbud samt på forældre til børn i alderen 0-15 år. Senere på året kommer der også en kampagneindsats målrettet andre målgrupper.

Se kampagnen 'Ren Rutine'

For yderligere information, kontakt venligst:

Presse i Sundhedsstyrelsen, tlf. 72 22 85 10 eller mail: presse@sst.dk

Fakta fra undersøgelsen

Danskerne har fået mere fokus på hygiejne

 • 85 % af danskerne er “meget enig” eller “enig” i, at coronapandemien har gjort dem mere opmærksomme på, at god hygiejne er vigtigt for at undgå smittespredning i samfundet.
 • 72 % af danskerne er “meget enig” eller “enig” i, at coronapandemien har medført, at de vasker deres hænder mere grundigt.
 • 79 % af danskerne har svaret, at de holder mere afstand til andre i det offentlige rum
 • 21 % af danskerne har svaret, at de gør mere rent
 • Kun 7% af danskerne har svaret, at de ikke har ændret vaner efter coronapandemien

Forældre

 • Hver tredje forældre har nogensinde sendt deres barn i institution med symptomer på sygdom
 • Til spørgsmålet ”Har coronapandemien ændret dine vaner?”, svarer
  - 22 % af forældrene, at de holder oftere sine børn hjemme fra skole/daginstitution ved sygdomssymptomer, og
  - 28 % af forældrene er mere opmærksomme på at hjælpe deres børn med håndhygiejne

Arbejde og sygdom

 • 7 ud af 10 danskere er nogensinde taget på arbejde med symptomer på sygdom
 • Det er oftere mænd, som tager på arbejde med symptomer på sygdom (3 ud af 4)
 • Til spørgsmålet ”Har coronapandemien ændret dine vaner?” svarer 18 % af danskerne, at de arbejder oftere hjemme eller melder sig syg ved sygdomssymptomer.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1700 danskere af analyseinstituttet Norstat i perioden fra juli - august 2021

Se mere om undersøgelsen