xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Et mundbind i tasken er en god idé, når der er trængsel i den kollektive trafik

Sundhedsstyrelsen udvider sine anbefalinger om brug af mundbind i særlige situationer og peger nu på, at man med fordel kan bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik, på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.

31 JUL 2020

Der er kommet krav om brug af mundbind i den offentlige trafik siden udgivelsen af denne nyhed. Se Krav om mundbind i den kollektive trafik og særlige anbefalinger til personer i øget risiko fra 15. august 2020


Lige i øjeblikket er smittespredningen på et lavt niveau i Danmark, og der er ikke klare tegn på betydelig stigning eller bestemte geografiske områder med mange smittetilfælde over længere tid. Men der kan komme flere mindre udbrud i den kommende tid, og måske kan vi pludselig se en hurtig stigning. Især fordi mange fra næste uge vender tilbage fra ferie, og arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner går i gang.  Flere mennesker i den kollektive trafik giver trængsel og mylder, og kan gøre det sværere at holde afstand.

”Hvis vi skal bevare kontrol med epidemien, er god afstand og rene hænder stadig vigtigt. I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig. Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder f.eks. i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger. Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand”, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Søren Brostrøm peger samtidig på, at det primære formål med at bære mundbind er, at bæreren ikke smitter videre, hvis man er smittet, men ikke har symptomer, men at mundbind også kan give en ekstra beskyttelse for f.eks. særligt sårbare, der kan have svært ved at holde 2 meters afstand.

”Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med at ferien slutter og genåbningen går ind i fase 4”, siger Søren Brostrøm.

Og han tilføjer, at Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen meget tæt med henblik på, om anbefalinger om brug af mundbind skal udvides til flere situationer, som f.eks. indkøbscentre, forsamlingssteder m.v.

Søren Brostrøm foreslår, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger dem.

Det er vigtigt at understrege, at mundbind ikke kan erstatte de eksisterende anbefalinger, men skal betragtes som et supplement. Og det er meget vigtigt, at mundbindet bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning. Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder.

”De fleste mennesker er ikke vant til at bruge mundbind, og derfor vil vi i de kommende uger udgive mere materiale med information og inspiration til, hvordan man anvender det korrekt – og i hvilke situationer det kan give mening. Hvis man bruger forkert mundbind, eller man bruger mundbind forkert, så beskytter det ikke, og måske gør det mere skade end gavn ”.

Den nye udmelding er er gældende fra august 2020, og er på linje med de retningslinjer, som blev udsendt i maj fra EU vedrørende kollektiv trafik.

Den nye udmelding er en udvidelse af de anbefalinger om smitteforebyggelse i særlige situationer, som Sundhedsstyrelsen meldte ud den 9. juli.

Se vores materiale om brug af mundbind her

Se video om, hvordan du bruger mundbind korrekt her

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind og ansigtsvisir:

  • Hvis du er smittet eller har symptomer på COVID-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset
  • Hvis du er på vej hjem fra fx lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation
  • Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test
  • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, fx ved behov for pleje og omsorg
  • Hvis du skal med offentlig transport, og det ikke er muligt at holde afstand
  • I liberale erhverv, fx frisører, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig
  • Ved store forsamlinger som fx optog, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand mv.

Tekstændring d. 4. august

Følgende punkt: "I liberale erhverv, fx frisører, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig" erstatter det tidligere: "I erhvervsmæssig sammenhæng hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig".