xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Bliv klog på KOL på den internationale Lungedag

Omkring 320.000 danskere lider af lungesygdommen KOL, men mange ved det ikke. For kun knap 187.000 er registreret med sygdommen. Kampagnen Pust liv i hverdagen skal få flere til at kende syg-dommens symptomer og gå til læge og få målt deres lungefunktion.

20 NOV 2019

Lungedagen er kulminationen på kampagnen, som Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen har kørt først i maj og nu de sidste tre uger. 

”Jeg tror ikke, det er alvorligt”. Sådan tænker halvdelen af de danskere, der har oplevet symptomer på KOL i en periode på to måneder eller mere og ikke søgt læge. Det viser en repræsentativ undersøgelse, som YouGov har gennemført for Sundhedsstyrelsen. Men det kan have stor betydning at reagere på symptomerne tidligt. De symptomer, man skal være opmærksom på i forhold til KOL, er, om man har hostet, haft slim fra lungerne

Kun knap 187.000 af de ca. 320.000, der antages at have KOL, har fået en diagnose og/ eller er i behandling for sygdommen. Derfor opfordrer Camilla Rathcke, centerchef i Sundhedsstyrelsen, til at man går til lægen og bliver undersøgt, hvis man har haft symptomer gennem længere tid.  

”Vi opfordrer kraftigt alle, der oplever symptomer fra lungerne gennem to måneder eller mere, til at gå til lægen og få lavet en lungefunktionsundersøgelse. Der er både gode behandlingsmuligheder, og meget man selv kan gøre for at bremse sygdommen, så som at være fysisk aktiv, bruge inhalationsmedicin og naturligvis holde op med at ryge. Det kan mindske symptomerne og forbedre livskvaliteten.”

I forbindelse med Lungedagen holder Lungeforeningen over 100 arrangementer i hele landet i samarbejde med kommuner, hospitaler, apoteker og frivillige. Ved langt de fleste steder kan man få målt sin lungefunktion.  

”Pust liv i hverdagen” er en landsdækkende kampagne og en del af regeringens lungeindsats, som Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen står bag. Kampagnen skal få flere til at kende sygdommens symptomer og gå til læge og få lavet en lungefunktionsundersøgelse, hvis de gennem længere tid oplever symptomer på KOL.

Borgerne har fra den 28. oktober og frem til 24. november kunnet møde kampagnen hos deres praktiserende læge, i kommunen og på apotekerne samt på Facebook. Desuden bliver der i forbindelse med Lungedagen informeret om kampagnen hos Danmarks Apotekerforeningens medlemmer, Blik- og Rør-arbejderforbundet Danmark, Dansk Funktionærforbund, Malerforbundet Danmark og supermarkedskæden Rema 1000.

Læs pressemeddelelsen om kampagnen og Lungedagen

Læs om kampagnen Pust Liv

Læs mere om Lungedagen den 20. november