xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Servicetjek af hjerneskade­området

Sundhedsstyrelsen offentliggør i alt 12 anbefalinger, der skal sikre, at mennesker med hjerneskade får bedre tilbud om genoptræning og rehabilitering.

10 NOV 2017

Sundhedsstyrelsen offentliggør i alt 12 anbefalinger, der skal sikre, at mennesker med hjerneskade får bedre tilbud om genoptræning og rehabilitering.

Over 20.000 mennesker i Danmark får hvert år en hjerneskade, og i 2015 henviste sygehusene mere end 7000 patienter til genoptræning og rehabilitering i kommunerne. For nogle er skaderne så komplekse, at de har brug for rehabilitering på specialiseret niveau.

Men i en rapport fra Rigsrevisionen fra november 2016 fremgik det, at der er en række udfordringer i sammenhængen mellem sygehus og kommune og kvaliteten i kommunernes tilbud om genoptræning. For eksempel viste rapporten, at kun meget få patienter fik tilbud om rehabilitering på specialiseret niveau.

Og det på trods af, at hjerneskadeområdet er et område, hvor der gennem årene er taget en lang række initiativer for at sikre både høj kvalitet og sammenhæng i genoptræningstilbuddene. Det gælder både i form af udarbejdelse af lovgivning, anbefalinger og puljemidler til understøttelse af området.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby bad derfor Sundhedsstyrelsen om at gennemføre et servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne over for mennesker med en hjerneskade. Og det er resultatet af det servicetjek, Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag.

”De 12 anbefalinger berører alle kvaliteten i indsatsen, på flere forskellige områder. Det drejer sig for eksempel om at inddrage både patienter og deres pårørende, samarbejdet mellem sektorer, og overvågning og opfølgning af indsatser. Og vi håber, at de kan bidrage til et kvalitetsløft af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen til mennesker med erhvervet hjerneskade, der ofte er i langvarige og sammensatte forløb på tværs af sektorer”, siger sektionsleder Kirsten Hansen.

Til arbejdet med at gennemføre servicetjekket har Sundhedsdatastyrelsen leveret data for at kunne sammenligne med de konklusioner, som Rigsrevisorerne berettede om i deres analyse af området, og som var baggrunden for at gennemføre et servicetjek.

Samtidig har der været etableret en følgegruppe, som har deltaget i møder og workshops samt bidraget med deres mundtlige og skriftlige input undervejs. Desuden har der været afholdt bilaterale møder med Hjernesagen og Hjerneskadeforeningen med henblik på at sikre deres input i processen.

”Det har været vigtigt for os at invitere relevante parter med i arbejdet med at få belyst dette komplekse område i dybden, så vi var sikre på at ende med nogle anbefalinger, der reelt kan bidrage til et løft i genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen til mennesker med erhvervet hjerneskade”, siger Kirsten Hansen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Servicetjekket er struktureret ud fra fem overordnede temaer med tilhørende anbefalinger. Og målet med anbefalingerne er at understøtte kommuner, regioner og sundhedspersonale i at løfte kvaliteten i indsatserne. 

I finanslovsaftalen for 2017 blev Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti enige om at afsætte 5 millioner kroner om året i perioden 2017-2020 til en øget indsats til genoptræning af hjerneskadede. Partierne skal nu med udgangspunkt i servicetjekkets anbefalinger udmønte disse midler.

Servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne til mennesker med hjerneskade