xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Kronisk syge tilbydes vaccination mod influenza

Har du en kronisk sygdom som fx KOL, astma, diabetes eller kronisk lever- og nyresvigt, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza, uanset din alder.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret mod influenza, hvis du har en af de følgende kroniske sygdomme:

  • kronisk lungesygdom fx KOL eller astma 
  • hjerte-kar-sygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk) 
  • diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
  • medfødt eller erhvervet immundefekt 
  • påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft 
  • kronisk lever- og nyresvigt 
  • andre kroniske eller alvorlige sygdomme, hvor din tilstand ifølge din lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

Kroniske sygdomme kan svække immunforsvaret, hvilket bl.a. betyder, at man kan være i øget risiko for at blive smittet, fordi immunforsvaret ikke virker helt, som det skal. Kroppens evne til at bekæmpe infektionen påvirkes også, og det betyder, at man er i øget risiko for komplikationer under et influenzaforløb, fx lungebetændelse eller et længerevarende og svært sygdomsforløb.

Influenza kan også påvirke kroppen, så det er sværere at kontrollere den kroniske sygdom. Det er fx tilfældet for diabetes, hvor høj feber gør det svært at regulere blodsukkeret ordentligt.

Gratis vaccination

Hvis din læge har vurderet, at du har en af de sygdomme, der fremgår af listen ovenfor, kan du få en gratis influenzavaccination hvert år mellem den 1. oktober og 15. januar. Gravide kan dog blive vaccineret frem til udgangen af februar, og personer med immundefekt og deres husstandskontakter ligeså.

Du skal have vaccinen hvert år for at være beskyttet, da der findes flere influenzatyper, og da influenzavirus kan ændre sig. Desuden holder effekten af en vaccine ca. et halvt år. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før.

En influenzavaccination nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret.

Du bør blive vaccineret så tidligt som muligt for at få den bedste effekt af vaccinationen.

For at få vaccinen kan du bestille tid hos din læge, gå på apoteket eller holde øje med vaccinationstilbud i din lokalavis.

Opdateret 31 AUG 2021