xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English
En rask beslutning

Influenzavaccination

Hjælp en du holder af med at huske vaccinationen

 

Influenza er en virusinfektion, der kan ramme alle. For nogle kan sygdommen være særligt alvorlig og udvikle sig livstruende. Fra 1. oktober kan du gratis blive vaccineret mod influenza, hvis du er fyldt 65 år, lever med en kronisk sygdom eller på anden vis er i særlig risiko.

I år anbefaler Sundhedsstyrelsen desuden, at sundheds- og plejepersonale bliver vaccineret mod influenza. Du kan bestille tid til vaccinationen hos lægen eller der, hvor du plejer at blive vaccineret. Er du sundheds- og plejeansat, kan du forhøre dig på din arbejdsplads.

Information

Hvorfor er det vigtigt at blive vaccineret mod influenza?

Hver vinter bliver mange mennesker i Danmark ramt af influenza. Nogle år kan vi konstatere så mange tilfælde af influenza, at der er tale om en epidemi. Når det sker, kan op til 20 % af befolkningen blive ramt af sygdommen, der er meget smitsom, og som kan udvikle sig livstruende for personer, der er i særlig risiko.

Hvert år mister omkring 1.000-2.000 personer i Danmark livet på grund af komplikationer som følge af influenza. Immunforsvaret svækkes naturligt med alderen, og derfor er det typisk ældre, der oplever komplikationer forbundet med influenza. På samme måde kan kronisk syge og andre personer i særlig risiko opleve vanskelige sygdomsforløb. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza, hvis du tilhører en af disse grupper – også selvom du føler sig sund og rask.

Sidste år blev 888.507 danskere vaccineret mod influenza. Når du bliver vaccineret, mindsker du risikoen for at blive syg af influenza. På den måde reducerer du samtidig smitterisikoen for dem, du omgås.

Hvem er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination?

Herunder kan du se, hvem der er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination. Personer i risikogrupperne tilbydes vaccinationen, fordi de er i risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de får influenza. Flere af risikogrupperne er også i særlig risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver syge med COVID-19. Derfor er vaccinationen mod influenza særlig vigtig i år.

Er du i tvivl om, hvorvidt du eller en af dine nærmeste hører til en af grupperne, kan du kontakte lægen, som kan hjælpe med at vurdere, om vaccinationen er relevant for dig.

Følgende borgere er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination:

 • Alle personer, der er fyldt 65 år
 • Personer, der lever med kroniske sygdomme som:
  • Kronisk lungesygdom
  • Hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
  • Diabetes 1 eller 2
  • Medfødt eller erhvervet immundefekt
  • Påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
  • Kronisk lever- og nyresvigt
  • Andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
 • Svært overvægtige
 • Førtidspensionister
 • Immunsupprimerede og deres husstandskontakter efter lægelig vurdering
 • Gravide i 2. og 3. trimester
 • Sundheds- og plejepersonale med tæt kontakt til personer i særlig risiko
 • Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

Læs mere om influenzavaccination til risikogrupper

Hvordan får jeg vaccinationen?

Hvis du er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, kan du kontakte din læge, dit apotek eller det sted, hvor du plejer at blive vaccineret og bestille tid til vaccination. Vaccinationen kræver kun et enkelt besøg.

Er du i tvivl om, hvorvidt du eller en af dine nærmeste hører til en af grupperne, der er beskrevet her på siden, kan du kontakte lægen, som kan hjælpe dig med at vurdere, om vaccinationen er relevant for dig.

Er du sundheds- og plejeansat, kan du forhøre dig om vaccinationen på din arbejdsplads.

Hvad er influenza?

Influenza er en meget smitsom virusinfektion, som smitter gennem små dråber fra hoste, nys og overflader, der er blevet forurenet med virus, eksempelvis dørhåndtag, telefoner og andre kontaktpunkter. Hvis du eksempelvis har virus på hænderne og efterfølgende rører dig selv i øjet, ved munden eller næsen, kan du blive smittet. Du kan derfor også blive smittet, selvom du ikke har været i nærheden af en person, som er smittet med influenza.

Influenza viser sig ved pludselig feber (over 38°C), muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkastning og diarré. Sygdommen varer typisk i 4-5 dage og i nogle tilfælde 1-2 uger. For ældre og andre personer i særlig risiko kan sygdommen dog udvikle sig langt mere alvorligt og føre til hospitalsindlæggelse og i værste fald død.

Influenza kan forebygges på to måder. For det første kan du mindske smitterisikoen ved at tage dine forholdsregler i dagligdagen. Det gør du ved at være omhyggelig med at vaske hænder og ved at hoste og nyse i engangslommetørklæder eller dit ærme. For det andet kan influenza forebygges med en vaccination. Er du fyldt 65 år, særligt udsat for smittefare eller i særlig risiko på anden vis, bør du overveje denne mulighed.

Du kan læse mere om influenza her

Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at sundheds- og plejepersonale vaccineres?

Sundheds- og plejepersonale har deres daglige gang blandt patienter og andre i særlig risiko. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, læger og andet sundheds- og plejefagligt personale med kontakt til patienter bliver vaccineret mod influenza. Både for at beskytte sig selv mod influenza, men også for at beskytte borgere og patienter.

Influenza udgør desuden en særlig risiko for mange af de samme mennesker, der også risikerer et kompliceret og alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes med COVID-19. Smittes disse personer med begge sygdomme, kan sygdomsforløbet forværres betragteligt.

Det forventes, at sundheds- og plejepersonale kan blive vaccineret på deres arbejdsplads. Personalet kan ligeledes blive vaccineret hos deres praktiserende læge, på apoteket eller der, hvor de plejer at blive vaccineret.

Om vaccinationen mod influenza

Influenzavirus findes i forskellige varianter, og virussen ændrer sig løbende. Fordi influenzatyperne hele tiden ændrer sig, skal du vaccineres hvert år for at være beskyttet. Derfor er du heller ikke fuldt beskyttet mod influenza den kommende sæson, selvom du blev vaccineret mod influenza sidste år. Der er ingen risiko for, at vaccinen giver dig influenza.

Hvert år udvikles der en ny influenzavaccine, hvor man prøver at matche de typer af influenza, der er i omløb i den nye sæson. Vaccinen bliver lavet på baggrund af en vurdering fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Den hyppigste bivirkning ved influenzavaccination er ømhed i området, hvor du er blevet stukket. Mindre hyppige bivirkninger er utilpashed og muskelsmerter. Influenzavaccinationens bivirkninger overvåges over hele verden, og der er rapporteret meget få tilfælde af alvorlige bivirkninger.

Materialer til patientkommunikation til kommuner, patientforeninger og sundheds- og plejefagligt personale

Tilbuddet om gratis influenzavaccination til personer, der er fyldt 65 år, sundhedspersonale og andre i særlig risiko, træder i kraft den 1. oktober og løber frem til 15. januar. Gravide og svært immunsupprimerede patienter tilbydes vaccination frem til 28. februar.

I forbindelse med tilbuddet har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en række informationsmaterialer, som skal bidrage til at sprede budskabet om tilbuddet om gratis vaccination til risikogrupperne.

Som sundheds- og plejepersonale, kommuner og patientorganisationer kan I hjælpe med at gøre borgere i risikogrupperne opmærksomme på tilbuddet. Det kan I f.eks. gøre ved at hænge plakater op og lægge foldere på de steder og institutioner, hvor personer i særlig risiko færdes.

Hospitaler og kommuner er desuden velkomne til at benytte vores informationsgrafikker de steder, hvor det kan give mening.

Bestil materialer her