xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Madens kvalitet

Økologi styrker personalets stolthed i Odense

I Odense Kommune er mindst 60 procent af fødevareforbruget omlagt til økologi. Odense Kommunes madservice, Byens Køkken, leverer nu retter med økologiske råvarer, udvalgt efter sæsonen og lavet fra bunden. Det har skabt faglig stolthed hos personalet.

Opdateret 09 SEP 2020

I Odense Kommune har man besluttet at følge de nationale mål om økologi i offentlige køkkener. I Byens Køkken, som er Odense Kommunes madservice, har man derfor omlagt 60 procent af fødevareforbruget til økologiske produkter.

Byens Køkken tilrettelægger i dag menuplanerne, så de afspejler årstidens frugt og grønt, og de har fundet økologiske alternativer til de sædvanlige råvarer. Ifølge Byens Køkken har tiltaget også højnet kvaliteten af retterne, da råvarerne smager bedre, når de er i sæson. Det har også skabt ”måltidsminder” hos de ældre, når Byens Køkken fx serverer brunkål om vinteren og stegt flæsk med persillesovs på Valdemarsdag.

Omlægningen til økologi har sikret Byens Køkken det økologiske spisemærke i sølv.

To trin har været vigtige i omlægningen til økologi

nummer et

Udvælg råvarer og indkøb

Første trin har været at finde økologiske alternativer til de varer, som Byens Køkken har benyttet i deres retter. Byens Køkken er fx skiftet til økologisk mel, kartofler, kål, løg og mælkeprodukter. De har i den forbindelse anvendt en økologiberegner, som er et regneark med formler til løbende at holde styr på omlægningen af varegrupper. I forbindelse med udvælgelsen af økologiske råvarer, blev der indgået nye indkøbsaftaler med lokale leverandører.

 

Ved at kombinere indkøb fra store grossister med lokale producenter har Byens Køkken kunnet foretage omlægningen inden for de eksisterende budgetter. Interne konsulenter i Odense Kommune har hjulpet Byens Køkken med kontraktstyring, så Odense Kommune har kunnet prioritere lokale leverandører.

nummer to

Udvikl menuer efter sæsonens råvarer

Næste trin har været at tilrettelægge og udvikle menuerne efter sæsonens råvarer. I den forbindelse er der afholdt praktiske workshops for medarbejderne i Byens Køkken. På de forskellige workshops er der udviklet nye opskrifter på tilbehør baseret på sæsonens råvarer – fx mayonnaisesalater med bagt selleri og gulerødder og forskellig syltede grønsager.

 

Medarbejderne i Byens Køkken er også blevet undervist i, hvordan de skulle håndtere og bearbejde råvarerne. Førhen har de modtaget forarbejdede grøntsager.

Medarbejdernes faglige stolthed er øget

Økologitiltaget har styrket den faglige stolthed hos medarbejderne i Byens Køkken, fordi de nu laver mad fra bunden af gode råvarer. Det er køkkenets vurdering, at der er opnået en højere kvalitet i måltiderne efter omlægningen.

”Vi oplever i Byens Køkken, at de har fået højnet deres faglighed og faglige stolthed af at modtage råvarer og så bearbejde dem selv. Fremfor det her med at få noget, som er forarbejdet, fx grøntsager, som er snittet, så gør vi det hele selv nu – og det giver noget ekstra.”
- Gry Bjerg Petersen, Chefkonsulent i Mad & Måltider i Odense Kommune

Gode råd fra Byens Køkken

gode råd

Man skal huske at fejre sine succeser – fx et økologisk spisemærke eller andre milepæle. Det giver medarbejderne stolthed og fokus på økologiomlægningen som en løbende proces.

Det er vigtigt at tage et skridt ad gangen. Kig først på, hvilke økologiske alternativer, der findes, såvel som, hvilke råvarer, det giver mening at udskifte.

Etablér gode samarbejdsrelationer med lokale leverandører. Det er vigtigt løbende at være i dialog med indkøbsafdelingen samt leverandørerne, så forventninger til priser, kvalitet og tilgængelige mængder bliver afstemt.