Strålebeskyttelse
Sundhedsstyrelsen varetager samtlige myndighedsopgaver vedrørende strålebeskyttelse, hvor der forekommer, anvendes eller frembringes ioniserende stråling.
Sundhedsstyrelsen fungerer som strålebeskyttelsesmyndighed i medfør af strålebeskyttelsesloven. Hovedopgaven er at sikre arbejdstagere, patienter og befolkningen som helhed samt dyr og miljø mod skader fra ioniserende stråling.
Hertil bidrager Sundhedsstyrelsen til Sundheds- og Ældreministeriets departement og andre offentlige myndigheder ved spørgsmål vedrørende ikke-medicinsk anvendelse af radiofrekvente elektromagnetiske felter samt solarier (ikke-ioniserende stråling).
Sundhedsstyrelsen er den eneste offentlige institution med overordnet ansvar for strålebeskyttelse og med faglig viden og kompetence på hele området.
Sundhedsstyrelsens opgaver
Sundhedsstyrelsens opgaver på strålebeskyttelsesområdet omfatter primært
- regelfastsættelse
- godkendelse af og tilsyn med røntgenanlæg og radioaktive stoffer
- information og rådgivning over for forbrugere (arbejdstagere, institutioner, virksomheder, offentligheden og andre myndigheder)
- standardisering
- overvågning af stråleområdet
- Deltagelse i internationale fora på strålebeskyttelsesområdet.
Formål
Idet der samtidig tages hensyn til den ønskede nyttevirkning ved brug af ioniserende stråling, er det Sundhedsstyrelsens overordnede mål:
- at sikre, at intentionerne bag strålebeskyttelsesloven, atomanlægsloven og EU-reguleringer opfyldes
- at sikre at brugen af ioniserende stråling er berettiget, optimeret og kvalitetssikret, herunder at den medicinske anvendelse er effektiv
- at sikre godt arbejdsmiljø i relation til eksponering af ioniserende stråling
- at forhindre akutte dødsfald og anden alvorlig akut skade forårsaget af ioniserende stråling
- at forebygge og begrænse ioniserende strålings skadelige sene effekter, herunder hensyntagen til beskyttelse af dyr og miljø mod skadelige effekter af ioniserende stråling