xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hvis du overvejer abort

I Danmark er abort lovligt og gratis inden udgangen af 12. graviditetsuge. Alle kvinder over 18 år har ret til selv at bestemme, om de vil få en abort. Overvejer du abort, kan det hjælpe dig at tale med nogen om dine tanker og følelser – fx din partner, dine venner eller din familie. Er graviditeten uønsket, har du også mulighed for en støttesamtale med en læge eller rådgiver.

Forud for beslutningen om abort kan der ligge mange overvejelser for og imod. Mange føler sig meget alene i forbindelse med disse overvejelser, uanset om de har en partner eller ej.

Her er en række spørgsmål, som kan være gode at tænke over, hvis du er i tvivl om din beslutning:

  • Er faderen til barnet den rette at få barn med?
  • Hvad kan jeg give et barn?
  • Hvordan vil mit liv se ud om 5 år, hvis jeg får et barn nu?
  • Kan jeg i givet fald klare at være enlig mor?
  • Hvad betyder et barn i forhold til job eller uddannelse?
  • Hvor vigtig er min frihed for mig?

Hvis graviditeten er uønsket, har du ret til en støttesamtale for at få hjælp til at afklare, om du skal søge en abort eller føde barnet. Du kan enten tale med din læge eller med en rådgiver i privat eller frivilligt regi.

Regler om abort

Hvis du er over 18 år og har bopæl i Danmark, er en abort lovlig og gratis inden udgangen af 12. graviditetsuge. Hvis du er under 18 år og ugift, skal dine forældre eller værge give tilladelse til abort.

Efter 12. graviditetsuge kan der kun gives tilladelse til abort, hvis der er særlige grunde af helbredsmæssig eller social art, der taler for abort, eller hvis der er mistanke om misdannelser hos fosteret. Hvis du ønsker abort og er længere henne end 12. graviditetsuge, skal du henvende dig til din praktiserende læge, som vil henvise dig til ultralydsscanning.

Læs mere om mulighederne for støttesamtale

Opdateret 13 MAJ 2019