Sygdom og medicin under graviditet
Gravide anbefales generelt at tage så lidt medicin som muligt under graviditeten. Det gælder også håndkøbsmedicin og naturlægemidler.
Det er dog vigtigt, at en eventuel sygdom er velbehandlet. Hvis du er i fast behandling med medicin, er det vigtigt, at du taler om behandlingen med din læge – meget gerne allerede, inden du bliver gravid. Nogle præparater skal undgås under graviditet, andre er det vigtigt at fortsætte med.
Lussingesyge (parvovirus)
Sygdommen lussingesyge - parvovirus er udbredt i hele verden og er som regel en mild sygdom, der typisk rammer børn. Ca. 2/3 af gravide har haft infektionen, hvilket medfører, at både den gravide og fosteret er beskyttet mod infektionen.
Hvis den gravide smittes i første halvdel af graviditeten kan infektionen i enkelte tilfælde medføre abort eller blodmangel hos fosteret. Lægerne får mange henvendelser fra gravide om infektion med parvovirus. Derfor har Sundhedsstyrelsen skrevet informationsskrivelser til de gravide og til lægerne om infektionen. Fraværsmelding har tidligere i nogle sammenhænge været brugt. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke generel fraværsmelding.