Anbefalinger for svangreomsorgen
Anbefalingerne henvender sig bredt til sundhedspersonalet i og uden for sygehuset, især praktiserende læger, jordemødre, obstetrikere, personale på barselsafdelinger og sundhedsplejersker.
Anbefalingerne beskriver spektret fra lovbundne krav til rådgivning om hensigtsmæssige tiltag.
Anbefalinger for svangreomsorgen - pdf
Bestil trykt udgave (Komiteen for Sundhedsoplysning)
241 sider
Betegnelsen “svangreomsorg” anvendes som et samlet begreb for sundhedsvæsenets indsats i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.
De gennemgående principper i anbefalingerne er som hidtil, at graviditet, fødsel og barsel er naturlige livsprocesser, at sundhedsvæsenets indsats omfatter sundhedsfremme, forebyggelse og behandling, og at der ydes en differentieret indsats med udgangspunkt i den enkelte gravides ønsker og behov. Sundhedsvæsenets indsats i svangreomsorgen retter sig mod den gravide og hendes familie.
Kapitel 10. Rettelse vedrørende MFR-vaccination
August 2014: Graviditet efter MFR-vaccination – rettelse til side 123: Der skal gå 1-3 måneder fra rubella- eller MFR-vaccination til graviditet, jævnfør vaccinens indlægsseddel.
Bilag 4 - revideret: kvindelig omskæring (reinfibulation)
September 2014: Sundhedsstyrelsen har skærpet de faglige anbefalinger om reinfibulation (sammensyning af omskårne kvinder efter fødsler). Anbefalingerne trådte i kraft den 1. september 2014. De reviderede anbefalinger kan læses her: Revideret bilag 4 - Anbefalinger for svangreomsorgen: kvindelig omskæring. I den forbindelse gælder anbefalingerne i Bilag 4 i "Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen" ikke længere.
Versioner
Version 2 (aktuel): 2013. Bemærk rettelse til side 123 vedr. MFR-vaccination (august 2014) og revideret bilag 4 (september 2014)
Version 1: 2009