Forstærket indsats for patienter med kroniske sygdomme
Som led i regeringens kvalitetsreform og på baggrund af finansloven for 2009 og økonomiaftalerne for 2009 og 2010 afsatte regeringen 590 mio. kr. til en forstærket indsats for patienter med kroniske sygdomme i perioden 2010-2012.
Med den stigende forekomst af kroniske sygdomme stod det samlede sundhedsvæsen overfor store udfordringer med udvikling og koordinering af indsatser, der sikrer kvalitet, patientinddragelse og sammenhængende forløb for patienter med kronisk sygdom.
Der blev iværksat en række initiativer, der havde til formål at forbedre forløbene for alle patienter med kroniske sygdomme, herunder udvikling af forløbsprogrammer og patientuddannelse.
Projektbeskrivelse for Sundhedsstyrelsens projekt: "Forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom" (april 2010)
Evaluering
Som afslutning på den styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom forestod Sundhedsstyrelsen en afsluttende evaluering af puljeprojekterne. Evalueringen bestod af to hovedleverancer. Dels en slutafrapportering og dels en tematisk evaluering af puljeprojekterne.
Formålet med evalueringen var at sammenfatte viden, erfaringer og resultater indhentet gennem puljeprojekterne. Den genererede viden skulle bidrage til at udbrede og videreudvikle kvaliteten i indsatsen for patienter med kronisk sygdom.
Slutevaluering
Der blev gennemført 106 kommunale og 128 regionale projekter indenfor områderne forløbsprogrammer, patientuddannelse og egenbehandling med fokus på sygdommene KOL, diabetes, hjertekar-sygdomme og muskel-skeletlidelser.
I forbindelse med puljeprojekternes afslutning skulle alle tilskudsmodtagere indsende slutrapporteringer med besvarelse af en række spørgsmål nærmere relateret til projekterne.
Sundhedsstyrelsen har bl.a. udarbejdet en sammenfatning af slutrapporteringerne. Sammenfatningen skulle bidrage til at give et overblik over gennemførte tiltag, med henblik på videndeling på tværs og inspiration til det fortsatte arbejde på området.
Dette skulle ses som et supplement til puljeprojekternes respektive slutrapporteringer og evalueringer samt den tematiske evaluering på tværs af udvalgte temaer blandt puljeprojekterne, som blev udarbejdet af Implement Consulting Group i januar 2013 på opdrag af Sundhedsstyrelsen.
Sammenfatning (pdf) januar 2014
Tematisk evaluering
Sundhedsstyrelsen gennemførte en tematisk evaluering af kommuner og regioners forstærkede indsats overfor patienter med kronisk sygdom i 2010-2012.
Evalueringen beskriver erfaringer og resultater fra regioner og kommuners arbejde med kronisk sygdom.
Evalueringen af de syv temaer er første del af en samlet evaluering af den forstærkede indsats overfor patienter med kronisk sygdom. I efteråret 2013 vil en sammenfatning af projekternes egne slutafrapporteringer foreligge.
Tematisk evaluering - Forstærket indsats for patienter med kroniske sygdomme 2010-12 (februar 2013)
Styregruppe
Som led i en national forstærket indsats for patienter med kroniske sygdomme etablerede Sundhedsstyrelsen en Styregruppe for kronisk sygdom med repræsentanter fra de centrale og decentrale sundhedsmyndigheder og patientorganisationer. Styregruppen skulle understøtte Sundhedsstyrelsens arbejde med udviklingen af kvalitet og sammenhæng i indsatsen for patienter med kronisk sygdom.
Notat
I dette notat angiver Sundhedsstyrelsens Styregruppe for kronisk sygdom sine anbefalinger for den fortsatte indsats for patienter med kronisk sygdom i Danmark og peger på perspektiver og strategisk vigtige indsatsområder med henblik på konsolidering og videreudvikling i forlængelse af den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom fra 2010-12.
Perspektiver for den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom
Referencegruppe
Som led i arbejdet etablerede Sundhedsstyrelsen en Referencegruppe for kronisk sygdom med henblik på at skabe et forum for bred tværfaglig og tværsektoriel sundhedsfaglig dialog, der kunne understøtte den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom.
Notat om udarbejdelse af nye forløbsprogrammer
I notatet redegøres for Sundhedsstyrelsens forslag til kriterier, der kan anvendes i forbindelse med beslutninger om udarbejdelse af nye forløbsprogrammer for kroniske sygdomme.
Notat: Kriterier for udarbejdelse af forløbsprogrammer for kronisk sygdom