xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ældre & psykisk sygdom - forebyggelse, behandling og omsorg

01 APR 2009

Der er særlige problemer forbundet med psykisk sygdom hos ældre, da symptomer og årsager adskiller sig fra yngres. Ældre har også hyppigt kropslige og psykiske sygdomme på samme tid, og får desuden ofte mange forskellige former for medicin.

Dokument

Ældre & psykisk sygdom - forebyggelse, behandling og omsorg

Om udgivelsen

Der er derfor behov for større opmærksomhed om psykiske sygdomme hos ældre, og samtidig for særlig viden og indsigt at omgås og hjælpe denne gruppe ældre.

Udfordringer i ældretilværelsen

Vi lever længere og længere - ifølge undersøgelser ét til to år længere for hvert årti. Selv om mange ældre er åndsfriske og fysisk vitale til langt op i årene, byder ældretilværelsen alligevel på udfordringer. Tab af arbejdsidentitet, ægtefælle og venner - og samtidig større modtagelighed for psykisk og fysisk sygdom er nogle af de vilkår, der i særlig grad præger dette livsafsnit.

Særlige forhold når ældre rammes af psykisk sygdom

Der er også særlige problemer forbundet med psykisk sygdom hos ældre: Symptomerne ser anderledes ud, årsagerne er forskellige, og der er ofte både kropslige og psykiske sygdomme samtidig. Ældre får ofte mange forskellige former for medicin (polyfarmaci), og de har en udtalt følsomhed for bivirkninger.

Det kræver således særlig viden og kunnen at omgås og hjælpe ældre med psykiske problemer og sygdomme. Derfor er der både brug for opprioritering af respekten for disse mennesker og fagligheden hos de fagpersoner, der er beskæftiget med psykisk sygdom hos ældre.

Tre temaer: Eksistentielle forhold, psykiske sygdomme og organisatoriske forhold

Bogen er opdelt i tre overordnede temaer:

  1. I første del omtales eksistentielle forhold, herunder den biologiske aldring, hjernens indretning og vedligeholdelse samt ældres utryghed og forhold til livets afslutning.
  2. Anden del handler om de psykiske sygdomme, som man hyppigt ser hos ældre, især depression, angst, demens og psykotiske reaktioner, men også følgerne af psykisk sårbarhed og sygdom, herunder ældres høje selvmordsrate.
  3. Tredje del beskriver de organisatoriske og praktiske forhold på ældreområdet, herunder ældrepsykiatrien i Danmark, hjemmesygeplejen, retten til selvbestemmelse og ikke mindst ældres netværk, primært de pårørende, der ofte står med store problemer.

Tværfaglig forfattergruppe

Bogen er skrevet af en tværfaglig forfattergruppe bestående af psykiatriske overlæger, en ældreforsker, en demenskoordinator, en biskop m.fl., og bygger på den nyeste viden på feltet.

Den henvender sig til fagpersoner på ældreområdet - dvs. læger, psykologer, sygeplejersker, personale i ældreplejen, sagsbehandlere - og ikke mindst til ældre selv og deres pårørende.

Bemærk: Bogen kan ikke downloades, kun indholdsfortegnelse og forord.
Bogen kan bestilles hos PsykiatriFonden www.psykiatrifonden.dk eller købes i boghandelen. Pris 190 kr.