xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Styrket myndighedssamarbejde om forebyggelse af tvang i psykiatrien

Ny årsrapport viser, at brugen af nogle af de mest indgribende former for tvang er faldet med cirka 10 procent fra et gennemsnit af årene 2021-2023 og frem til 2024. Det er positivt at se et fald i brugen af bæltefikseringer, fastholdelser og akut beroligende medicin med tvang. Dog skal tallene tages med forbehold, da de kun afspejler udviklingen indenfor en kort periode, og det endnu er uklart, om tendensen vil fortsætte.

23 MAJ 2025

Sundhedsstyrelsens nye årsrapport for Task Force for Forebyggelse af Tvang i Psykiatrien for 2024 giver for første gang en status på den nationale målsætning for nedbringelse af tvang og på arbejdet med at forebygge tvang i den styrkede Task Force. Årsrapporten viser blandt andet:

  • Det samlede antal af bæltefikseringer, fastholdelser og brug af akut beroligende medicin med tvang (pr. 100.000 borgere) er faldet med cirka 10 % fra 2021-2023 til 2024.
  • For voksne er faldet ca. 9 %, mens faldet for børn og unge er 41 %. Faldet for børn og unge skal ses i lyset af, at der generelt er få børn og unge, der bliver udsat for tvang i sammenligning med voksne.
  • Hos de voksne kan faldet primært forklares ved et fald i brugen af fastholdelser (28 % fra 2021-2023 til 2024), hvor faldet hos børn primært forklares ved et fald i brugen af bæltefikseringer (41 % fra 2021-2023 til 2024).

”Det er positivt, at regionerne samlet set har reduceret antallet af bæltefikseringer, fastholdelser og akut beroligende medicin med tvang,” slår vicedirektør Nanna Skovgaard fast, men tilføjer, at ”selvom det er en positiv udvikling, skal udviklingen generelt tolkes med forbehold for, at der kun er data for en kort periode, og at det er for tidligt at konkludere, at faldet er vedvarende”.

Brugen af tvang er et alvorligt indgreb i den enkeltes ret til selvbestemmelse, og Sundhedsstyrelsens udgangspunkt er, at tvang i videst muligt omfang kan og skal forebygges og nedbringes til et absolut minimum. Der er dog situationer, hvor det kan være nødvendigt at anvende tvang, blandt andet for at passe på patienten i situationer, hvor patienten ikke er i stand til at passe på sig selv. Når tvang ikke kan forebygges, skal tvangen være mindst mulig indgribende og have kortest mulig varighed.

Regionerne har arbejdet med at nedbringe tvang i mange år. Det nye er, at politi, kommuner, regioner og staten er rykket tættere sammen for at styrke samarbejdet på tværs af sektorer i Task Force for Forebyggelse af Tvang i Psykiatrien. Det overordnede mål i Task Force er at sikre, at færre patienter udsættes for tvang og at opnå den politiske målsætning om, at antallet af bæltefikseringer, fastholdelser og akut beroligende medicin med tvang bliver nedbragt med 30 % frem mod 2030.

Task Force har desuden med sin bredere deltagelse stor opmærksomhed på forløbet før og efter en indlæggelse, hvor der bruges tvang. Task Force skal blandt andet se mere på, hvordan brugen af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner kan være med til at sikre bedre forløb for patienterne.

”Det er glædeligt, at vi som myndigheder samler os mere om opgaven i Task Force – da både kommune, politi og os i regionen har en vigtig opgave i at få etableret et endnu tættere samarbejde om de borgere, vi alle ser i vores hverdag. I forbindelse med sammenlægning af psykiatri og somatik er det også vigtigt at bevare et stort fortsat ledelsesmæssigt fokus på forebyggelse og nedbringelse af tvang i psykiatrien," lyder det fra Jannie Falk Bjerregaard, som er sygeplejefaglig direktør i psykiatrien i Region Midtjylland og medlem af Task Force.

Task Force for Forebyggelse af Tvang i Psykiatrien og monitorering af tvang

Fakta

Indenrigs- og sundhedsministeren, Danske Regioner og KL blev i 2024 enige om en ny fælles målsætning for nedbringelse af tvang i psykiatrien frem mod 2030. Læs mere i Aftale om mål for mindre tvang i psykiatrien (for perioden 2024-2030)

Den nye målsætning for nedbringelse af tvang i psykiatrien er, at ”Antallet af episoder med bæltefiksering, fastholdelse og akut beroligende medicin med tvang pr. 100.000 borgere reduceres med 30 %”. I det nye partnerskab er der derfor fokus på en samlet reduktion af de tre akutte tvangsformer, som anses for at være mest indgribende.

Læs mere om det nye partnerskab og målsætningen for nedbringelse af tvang i psykiatrien

Sundhedsdatastyrelsen monitorerer brugen af tvang, herunder den nationale målsætning for nedbringelse af tvang

Tal fra årsrapport 2024

  • Hos voksne har der i 2024 været i alt 15.655 episoder med bæltefikseringer, fastholdelser og/eller akut beroligende medicin, mens 2.745 voksne har været udsat for mindst én af tvangsformerne.
  • Hos børn og unge har der i 2024 været 1.975 episoder med bæltefikseringer, fastholdelser og/eller akut beroligende medicin. Der er tale om i alt 130 børn og unge, der har været udsat for bæltefikseringer, fastholdelser og/eller akut beroligende medicin i 2024.