xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Flere graviditeter og fødsler er blevet komplicerede

Kortlægningen af fødeområdet er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen for Indenrigs- og Sundhedsministeriet som led i den tidligere regerings fødselspakke ”En god start på livet”.

11 JAN 2024

Rapporten har overordnet haft til formål at kortlægge og analysere normeringer på fødeområdet. Det analyseres, hvordan gruppen af fødende og opgavesammensætningen har udviklet sig over tid, hvilke faggrupper der varetager opgaverne og hvilke kompetencer, der kræves samt hvordan personalesammensætningen har udviklet sig over tid. Endelig fremhæves en række muligheder i forhold til planlægning og arbejdstilrettelæggelse på fødeområdet.

Antallet af nyfødte steg fra 2013 til 2021 fra ca. 56.800 til 63.800 nyfødte om året, mens det i 2022 faldt til 58.800 nyfødte om året. Samtidigt har fødeområdet ændret sig på flere måder. Sundhedspersonalet er bl.a. blevet bedre til at finde de gravide, der er i risiko for at få komplikationer tidligt i deres graviditet, der er kommet bedre behandlingsmetoder og populationen af gravide har ændret sig.

Samtidig er der kommet mere sundhedspersonale på fødeområdet, og der har særligt været en stigning blandt jordemødre. Fraværet blandt faggrupperne har dog også været stigende i perioden.

Der skal derfor tages højde for flere forskellige faktorer, når arbejdet på fødegangene skal tilrettelægges

Rapport: Kortlægning og analyse af normeringer på fødeområdet