Månedsblad beskriver alternativerne til antipsykotika for personer med demens
Antipsykotisk medicin frarådes generelt til personer med demens. Derfor sætter Månedsbladet for Rationel Farmakoterapi fokus på, hvad der kan gives af anden behandling.
Hver femte person med en demensdiagnose får antipsykotisk medicin ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Forbruget har ligget stabilt i en længere årrække, selvom det er et mål i Den nationale demenshandlingsplan 2025 at halvere forbruget.
Mennesker med demens er i risiko for at få alvorlige bivirkninger og er i øget risiko for at dø tidligere, hvis de får behandling med antipsykotisk medicin, sammenlignet med andre patientgrupper. Det samlede forbrug af antipsykotisk medicin har været stabilt over de seneste år, men der er sket en ændring i, hvilken slags medicin personer med demens får. I dag er hver tredje af de indløste recepter på såkaldt lav-dosis quetapin. Medicinen bruges ofte for dens beroligende virkning, men den har en alvorlig bivirkningsprofil.
”Mennesker med demens har på grund af deres kognitive svækkelse svært ved at udtrykke, hvordan de har det, og hvad de har brug for. De kan derfor også have svært ved at give udtryk for, om de har bivirkninger ved medicin. Antipsykotisk medicin giver mange bivirkninger, og risikoen for, at de er alvorlige, er højere hos mennesker med demens. Vi anbefaler derfor, at man som læge i samarbejde med plejepersonalet og de pårørende undersøger årsagerne til en eventuelt ændret adfærd og prøver andre tiltag end medicin” siger læge Peter Skov Esbech.
Antipsykotika til ældre med demens
IRF’s Stormøde 7. juni 2023 i København
Udskældt eller rationelt?
Beroligende lægemidler til angst- og urosymptomer hos voksne og melatonin til børn og unge.
Vi skal i år blive klogere på rationel brug af beroligende medicin til voksne med nyopståede angst- og urosymptomer, og melatonin til børn og unge. Hvordan hjælper vi bedst hver enkelt patient videre – farmakologisk eller non-farmakologisk?
Afsæt i mødet bliver vores nye anbefalinger på områderne, der er lavet i samarbejde med brede arbejdsgrupper. Dagen bliver en blanding af oplæg fra en række eksperter, paneldebat og mulighed for fordybelse i valgfrie emner i mindre grupper.
Husk at tilmelde dig senest 7. maj
Find program og tilmelding her
Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen
Vi har udskiftet det system, som vi udsender nyheder og pressemeddelelser med.
Vores pressemeddelelser og nyheder er nu opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.
Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer
Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.
Denne nyheds temaer: