xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny tabletbehandling mod covid-19 til smittede personer i øget risiko

Personer i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19, herunder ældre, får nu tilbud om en ny tabletbehandling.

20 OKT 2022

Danmark har indkøbt 40.000 behandlinger af lægemidlet Paxlovid. Den første levering er ankommet i dag, resten bliver leveret løbende henover det næste stykke tid.

Behandling med Paxlovid er til de patienter, som har den største risiko for at blive alvorligt syge med covid-19, og behandlingen kommer til at blive en vigtig del af den fremtidige håndtering af covid-19. Det er dog fortsat vaccinerne, der er det mest effektive tiltag til at beskytte mod alvorlig sygdom og død.

Behandlingen er til personer, der er testet positiv for SARS-CoV-2 med en PCR-, hurtig- eller selvtest. Man skal kun have behandlingen, hvis man har symptomer på covid-19 – fx feber, hoste eller åndenød og er i risiko for et alvorligt forløb. Det er en lægefaglig opgave at vurdere, om Paxlovid er relevant for den enkelte patient, eller om der bør tilbydes en anden behandling.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et fagligt notat og en faglig retningslinje til de læger, der skal ordinere og behandle med Paxlovid. Derudover har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en pjece med information om behandlingen målrettet personer i øget risiko for et alvorligt forløb ved covid-19.

Fagligt notat

Retningslinje for visitation og behandling med Paxlovid

Pjece: Om tabletbehandling for covid-19

Hvem er i målgruppen for behandling med Paxlovid:

  1. Personer der er 80 år eller ældre og som er uvaccinerede eller hvor seneste vaccinestik ligger mere end 6 måneder tilbage.
  2. Personer der er 80 år eller ældre, og som har én eller flere kroniske sygdomme eller tilstande, uanset vaccinationsstatus.
  3. Personer der er 65-79 år og som er uvaccinerede.
  4. Personer der er 65-79 år med én eller flere kroniske sygdomme eller tilstande og som er uvaccinerede, eller hvor seneste vaccinestik ligger mere end 6 måneder tilbage.
  5. Personer der er 50-64 år med en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande og som er uvaccineret.