xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hjælp til håndtering af seksuelle tanker om børn

Det anslås, at 1 – 3 % af den voksne befolkning har seksuelle tanker om børn. Hvis de får den rigtige hjælp, forebygger vi overgreb. Bryd Cirklen er et gratis og anonymt rådgivningstilbud under Region Hovedstadens Psykiatri. Ny kampagne sætter fokus på tilbuddet.

14 DEC 2022

”Det føles rigtigt, men burde føles forkert” og ”Hvorfor kan jeg ikke bare være som alle andre?” er to af de budskaber, man kan møde på danske netmedier den kommende tid. En ny oplysningsindsats sætter nemlig fokus på Region Hovedstadens Psykiatris landsdækkende, anonyme telefonrådgivning til mennesker med seksuelle tanker om børn. Udsagnene illustrerer blot nogle af de tanker, mennesker med seksuelle fantasier om børn går med.

”Langt de fleste, som kontakter os, er tyngede af deres tanker og seksuelle fantasier. Tanker, som ofte er plagsomme for den enkelte. Det er et ekstremt tabubelagt emne, som de færreste kan tale med andre om. Men de kan tale med os. Det er det, vi er her for,” siger Rikke Kildevæld Simonsen, Afsnitsleder på Sexologisk Klinik, Region Hovedstadens Psykiatri.

Flere skal kende tilbuddet

Region Hovedstadens Psykiatri startede den landsdækkende telefonrådgivning ”Bryd Cirklen” i 2006. Og selvom der hver uge er mennesker, som ringer for at få rådgivning, er der kapacitet til at rådgive mange flere. Netop derfor kører Sundhedsstyrelsen og Region Hovedstadens Psykiatri en oplysningskampagne disse uger. Udover at henvende sig til mennesker med seksuelle tanker om børn, er ønsket med indsatsen også at nå bl.a. praktiserende læger, socialrådgivere og politiet.

”Vi vil gerne have, at fagprofessionelle, som i kraft af deres arbejde, er i kontakt med mennesker med seksuelle tanker om børn, kender til tilbuddet og kan fortælle om det,” siger Agnethe Vale Nielsen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Kan forebygge overgreb

Der er ikke mange fælles karaktertræk for de mennesker, som ringer til Bryd Cirklen. Udover at det som regel er mænd, som ofte først ringer, når politiet har været på besøg, og de er blevet sigtet. Håbet er, at flere i fremtiden ringer, før de har gjort noget ulovligt.

”Ved en rettidig indsats kan vi være med til at forebygge overgreb. Vi har hjulpet hundredvis af mennesker de seneste 30 år, men vi vil gerne hjælpe mange flere,” siger Rikke Kildevæld Simonsen.

Om kampagnen

Sundhedsstyrelsen og Region Hovedstadens Psykiatri står bag den nye kampagneindsats. Selve kampagnen er udviklet af norske Helsedirektoratet, som i løbet af efteråret har kørt en oplysningsindsats om den norske pendant til Bryd Cirklen.