xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Den tredje vaccine mod COVID-19 er nu godkendt i EU

Efter anbefaling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har EU-kommissionen nu godkendt endnu en vaccine mod COVID-19, der kommer til at indgå i det danske vaccinationsprogram mod COVID-19.

29 JAN 2021

Det er den tredje vaccine mod COVID-19, der nu er blevet godkendt i EU. Vaccinen er udviklet af firmaet AstraZeneca i samarbejde med University of Oxford. Vaccinen fra AstraZeneca er af en anden type (virusvektor) end de to tidligere godkendte vacciner, ’Comirnaty’ fra BioNTech/Pfizer og ’COVID-19 Vaccine Moderna’ fra Moderna, der begge er såkaldte mRNA vacciner. 

”Danmark er kommet godt i gang med at vaccinere, men vi står jo som bekendt i en situation, hvor vi desværre ikke har modtaget den mængde vacciner, som vi var blevet lovet. Derfor er det en meget velkommen nyhed, at vi nu har en tredje godkendt vaccine. Nu håber jeg bare, at vi meget snart vil modtage de første leverancer, så vi kan få rullet tilbuddet om vaccination ud til endnu flere,” siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Vaccinen fra AstraZeneca er på flere måder lettere at håndtere, end de 2 mRNA-vacciner fra Pfizer og Moderna, der for eksempel skal opbevares på dybfrost. Den nye vaccine kan opbevares på køl, og er derfor lettere at håndtere og transportere, så man kan nå meget længere ud med vaccinationstilbud til borgere, der har svært ved at transportere sig til et vaccinationscenter.

”Den nye vaccine er nemmere at håndtere, og det giver os flere muligheder for at nå længere og bredere ud med vaccinationstilbud. Og så er det en fordel at vi har en tredje godkendt vaccine i spil, særligt i den aktuelle situation, hvor vi desværre har udfordringer med vaccineleverancerne,” siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen vil i næste uge udsende reviderede retningslinjer, pjece og vaccinationstilbud, hvori den nye vaccine fra AstraZeneca vil indgå. I den forbindelse vil Sundhedsstyrelsen på grundlag af både godkendelsesgrundlaget fra EMA, den videnskabelige dokumentation og leveranceplanerne tage stilling til, hvilke målgrupper der skal tilbydes hvilke af de 3 vacciner.

Sådan kommer vaccination til at foregå

'COVID-19 Vaccine AstraZeneca’ kommer til at indgå i det danske vaccinationsprogram mod COVID-19. Borgere i Danmark vil blive tilbudt vaccination mod COVID-19 i prioriteret rækkefølge ud fra en overordnet ambition om at minimere død og alvorlig sygdom som følge af COVID-19. Som tiden går, vil flere blive tilbudt vaccination mod COVID-19 i takt med, at flere doser af vaccinerne kommer til Danmark.

Når det er din tur til at blive vaccineret, vil du få besked om det i din e-boks. De personer, der er digitalt fritaget, vil få brev med posten.

Vaccinerne er gennemtestet forud for godkendelse

I Danmark bruger vi kun godkendte vacciner, og det er en forudsætning for godkendelsen, at både effekt og sikkerhed er dokumenteret i store videnskabelige studier, og at fordelene overstiger mulige ulemper.

Den forventede effekt af ’COVID-19 Vaccine AstraZeneca’ er ca. 60%, og det svarer nogenlunde til effekten af sæsonvaccinerne mod influenza, som mange mennesker allerede kender.

Læs mere om vaccination mod COVID-19 på sst.dk/covid-vaccination

Læs mere om godkendelse af vacciner mod COVID-19 på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: Vacciner mod COVID-19