Lægemidler til behandling af knogleskørhed
IRF i Sundhedsstyrelsen har opdateret de nationale anbefalinger for, hvilken medicin der kan bruges til at behandle knogleskørhed.
IRF i Sundhedsstyrelsen har opdateret de nationale anbefalinger for, hvilken medicin der kan bruges til at behandle knogleskørhed.
Gennemgangen har set på de lægemidler, som bliver brugt til at behandle knogleskørhed med i almen praksis: bisfosfonater, denosumab og raloxifen. Notatet gennemgår, hvad den videnskabelige litteratur viser om effekt og bivirkninger ved dem.
Overordnet er anbefalingerne, at:
- Bisfosfonaterne alendronat og risedronat er ligeværdige i forhold til at forebygge knoglebrud. De tåles generelt godt af patienterne
- Brug af denosumab anbefales, men der er en række forbehold ved brugen, og også ved ophør af det.
- Brug af raloxifen anbefales kun i særlige tilfælde, særligt pga. dets bivirkningsprofil.
”De nye anbefalinger giver et opdateret grundlag for at vurdere, hvilken medicinsk behandling der kan bruges til at behandle personer med knogleskørhed i almen praksis”, siger læge Kamilla Grønborg Laut fra IRF i Sundhedsstyrelsen. ”Notatet gennemgår de enkelte lægemidler, og besvarer spørgsmål som fx, hvad der er det bedste valg af præparat, når patienten skal have et lægemiddel fra en given lægemiddelgruppe. På den måde supplerer vores anbefalinger de faglige behandlingsvejledninger”, fortsætter hun.
Fokus på knogleskørhed
Anbefalingerne om knogleskørhed indgår i Den Nationale Rekommandationsliste (NRL). Listen har til formål at rådgive om valg eller fravalg af specifikke lægemidler inden for en given lægemiddelgruppe og til en konkret patientgruppe. Listen er først og fremmest beregnet til at blive brugt af regionerne i deres arbejde med Basislisterne og i de faglige selskabers arbejde med behandlingsvejledninger. Den kan også være en hjælp som beslutningsstøtte i almen praksis.
Rekommandationslisten og en opsummering af anbefalingerne (PIXI-version) findes hér.
Anbefalingerne har været i offentlig høring og er udarbejdet af IRF i Sundhedsstyrelsen i samarbejde med repræsentanter fra Dansk Selskab for Almen Medicin, Dansk Endokrinologisk Selskab, Dansk Knoglemedicinsk Selskab, Dansk Selskab for Geriatri og Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.
Læs mere om knogleskørhed
IRFs månedsblad indeholder i næste nummer, der udkommer 18. februar 2019, en artikel om behandling af knogleskørhed i almen praksis.
Sundhedsstyrelsen har desuden lige udgivet en afdækning af den samlede indsats mod osteoporose.
172.000 personer danskere er diagnosticerede med skeletsygdommen osteoperose, også kaldet knogleskørhed, og op mod 2-3 gange så mange lever med osteoporose uden at vide det. Der er ikke symptomer ved sygdommen, og derfor bliver sygdommen ofte først opdaget, når der opstår et knoglebrud fx ved mindre fald eller ulykker. Formålet med medicinsk behandling er at forebygge knoglebrud, og mere end 90.000 personer får receptpligtig medicin mod osteoporose i Danmark. |