xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

HPV-vaccinen er populær hos pigerne

Næsten 40.000 piger valgte at få deres første vaccination mod HPV i løbet af 2018 – det er mere end 20 % flere end året før.

20 FEB 2019

I 2018 begyndte 38.624 piger på vaccinationsprogrammet mod HPV – mens tallet i 2017 var på 31.714. Det er en markant stigning på over 20 %. Og det skal vel at mærke ses i lyset af, at 2017 var et rekordår, hvor antallet af vaccinerede piger blev fordoblet i forhold til året før.

”Det er jo fantastisk at se, at piger og deres forældre igen tager imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination. HPV-vaccinen beskytter pigerne mod en livsfarlig virus. En virus, som kan medføre alvorlige celleforandringer, og i sidste ende livmoderhalskræft. Det budskab er vi lykkedes med at få ud til pigerne og deres forældre, især i kraft af vores Stop HPV-indsats og det kan vi jo kun glæde os over”, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen indledte i foråret 2017 en ambitiøs informationsindsats i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen og med bl.a. Statens Serum Institut, Lægemiddelstyrelsen og en lang række faglige selskaber og organisationer i ryggen. Under sloganet ”Stop HPV” har de tre partnere sammen med en lang række organisationer udarbejdet et omfattende informationsmateriale. For eksempel egen hjemmeside og en velbesøgt Facebook-side, hvor der dagligt er stor aktivitet, og hvor blandt andet forældre til 12-årige piger kan få svar på deres spørgsmål om HPV-vaccination.

HPV-vaccination er målrettet 12-årige. Men alle piger fra 12 til 17 år kan blive gratis vaccineret. De friske tal fra 2018 viser, at antallet af piger, der har fået deres første stik med HPV-vaccination i 2018, er højere end antallet af 12-årige piger. Det vil med andre ord sige, at også en del piger, der er mellem 13 og 17 er blevet vaccineret. Det tyder på, at de årgange, der tidligere har haft lav vaccinationsdækning, nu også tager imod tilbuddet om HPV vaccination.

”Det er skønt at se, at også pigerne fra de årgange, som ikke nåede at få vaccinen, da de var 12, nu kommer i gang. Hvis man begyndte HPV-vaccination, men aldrig blev færdig, er det ikke for sent at få de sidste doser og sikre sig, at man er fuldt beskyttet. Tilbuddet er nemlig gratis, indtil man bliver 18 år, understreger Bolette Søborg

Ifølge tallene 79% af pigerne fra årgang 2003, det vil sige de piger, som bliver 16 i år, nu vaccineret. For to år siden var andelen 47%.

Tallene er opgjort af Statens Serum Institut. 

Læs mere på: 

Seruminstituttets hjemmeside 

Stophpv.dk 

Stop HPV - stop livmoderhalskræft på Facebook