Undersøgelse af samlingen af specialiserede og komplekse hospitalsfunktioner
Kvaliteten kan øges, når behandlinger, der er sjældne og komplekse, samles få steder, men der er samtidig behov for at have fokus på høj kvalitet i varetagelsen.
Kvaliteten kan øges, når behandlinger, der er sjældne og komplekse, samles få steder, men der er samtidig behov for at have fokus på høj kvalitet i varetagelsen. Det er en af konklusionerne fra et litteraturstudie, som Sundhedsstyrelsen har fået gennemført af princippet ’øvelse gør mester’, som ligger til grund for samlingen af komplekse og sjældne sygdomsområder og behandlinger i Danmark gennem specialeplanen.
Undersøgelsen har haft fokus på, hvilke organisatoriske forudsætninger der bidrager til øget kvalitet og dermed bedre patientbehandling.
Litteraturgennemgangen har bestået af en bred undersøgelse af studier, som beskriver resultaterne af at samle komplekse og specialiserede funktioner, samt hvilke organisatoriske faktorer der skal være til stede for at skabe den bedst mulige kvalitet. Rapporten har især inddraget litteratur om organisatorisk tilrettelæggelse, men også nogle kliniske studier.
Rapporten peger på, at samlingen af de komplekse og sjældne funktioner generelt er en forudsætning for at kunne oparbejde ekspertise og rutiner på områderne. Samtidig viser resultaterne dog også, at højere volumen ikke i sig selv er nok til at garantere bedre kvalitet. Det, der har betydning for kvaliteten, er, at større hospitaler har mulighed for en anden bagvedliggende infrastruktur så som udstyr, teknologier og højtkvalificerede medarbejdere, samt mulighed for eksempelvis døgndækning. Herudover peges der på, at organiseringen af teams har betydning for kvaliteten.
Rapporten peger desuden på, at samlingen af behandlinger på færre steder kan give udfordringer i forhold til at sikre sammenhængende patientforløb.
De organisatoriske faktorer, som litteraturgennemgangen peger på af betydning for kvaliteten, er i en vis grad reflekteret i de kernekrav, som man skal leve op til, når man varetager specialiseret behandling i Danmark. Disse krav bliver løbende evalueret i takt med erfaringer og ny viden.
”Vi skal hele tiden have blik for, hvordan kvaliteten af den specialiserede behandling kan blive bedre. Når vi samler behandlinger på færre steder, skal vi samtidig både have fokus på, at der er en række faktorer på den enkelte specialiserede afdeling, der har stor betydning for at sikre høj kvalitet. Vi skal hele tiden også tage hensyn til, hvordan vi bedst sikrer gode forløb for patienterne. Det er selvfølgelig noget, vi vil tage med i vores videre arbejde” siger centerchef Helene Probst.
Undersøgelsen giver desuden nogle anbefalinger for, at der bør arbejdes med at undersøge effekten af specialeplanen i Danmark.
”Det er anbefalinger, som vi vil tage med i det fremtidige arbejde med specialeplanen blandt andet vores arbejde med statusrapporter, som vi årligt modtager fra regioner og private sygehuse, som varetager tildelte specialfunktioner” siger centerchef Helene Probst.
Rapporten samt bilagsrapporten er udarbejdet af VIVE for Sundhedsstyrelsen.