xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny retningslinje for diagnostik af demens sendes i høring

Sundhedsstyrelsen sender i dag en ny national klinisk retningslinje for diagnostik af let kognitiv svækkelse og demens i høring.

15 JUN 2018

Sundhedsstyrelsen sender i dag en ny national klinisk retningslinje for diagnostik af let kognitiv svækkelse og demens i høring.

Omkring 35.000 danskere har fået stillet diagnosen demens, men mange flere lider af en demenssygdom, uden at de har fået stillet diagnosen. Demenssygdomme udvikler sig i de fleste tilfælde langsomt og snigende, hvilket betyder at der er en tidlig fase af sygdommen, hvor patienten er præget af kognitiv svækkelse, men hvor kriterierne for en demensdiagnose (endnu) ikke er opfyldt. Derfor udarbejder Sundhedsstyrelsen nu en national klinisk retningslinje, der omfatter metoder til udredning og diagnosticering både af let kognitiv svækkelse (mild cognitive impairment - MCI) og demens.

”Det er vigtigt for mennesker med kognitiv svækkelse og demens og ikke mindst deres pårørende, at de får stillet en diagnose, så man kan begynde at forholde sig til og indrette sig på livet med demens, og at der hurtigt kan sættes ind med den rette behandling, støtte og rådgivning”, siger Kristoffer Lande Andersen, formand for arbejdsgruppen i Sundhedsstyrelsen.

Demens er en klinisk diagnose, der stilles på baggrund af en samlet vurdering af symptomer, sygehistorie, laboratorieundersøgelser og forskellige former for scanninger. Der findes indtil videre ikke nogen specifik undersøgelsesmetode eller test, der med sikkerhed kan afklare om en person har demens eller ej.

Den nye retningslinje har fokus på, hvilke test og undersøgelser der bør tilbydes personer, hvor der er tvivl om personen har en kognitiv svækkelse eller demens. Retningslinjen undersøger desuden metoder til at skelne mellem forskellige typer af demens.

Retningslinjen er i høring frem til den 13. august 2018 via Høringsportalen