xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvad skal der til for at nå en røgfri generation i 2030?

En ny rapport, der bliver præsenteret i WHO-byen i dag, kommer med konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark når målet om at få en røgfri generation i 2030. Som partner i Røgfri Fremtid hilser Sundhedsstyrelsen rapporten velkommen.

08 FEB 2018

En ny rapport, der bliver præsenteret i WHO-byen i dag, kommer med konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark når målet om at få en røgfri generation i 2030. Som partner i Røgfri Fremtid hilser Sundhedsstyrelsen rapporten velkommen.

Rapporten kommer med anbefalinger til, hvordan Danmark ved hjælp af en række konkrete indsatser kan nærmere målet om en røgfri fremtid. Bag rapporten står Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab Røgfri Fremtid i samarbejde med WHO Europe og det europæiske netværk for tobaksforebyggelse ENSP. 

”Som landets øverste sundhedsfaglige myndighed ved vi godt, at pilen også peger på os, når rapporten kritiserer den danske indsats på tobaksområdet. Derfor vil vi tage fat i rapportens anbefalinger og med den i hånden blandt andet se på, hvordan vi kan sikre, at der hele tiden er et solidt vidensgrundlag at træffe beslutninger på. Vi vil samtidig overveje, om vi er åbne og tydelige nok i vores arbejde”, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Rapporten fremhæver, at monitorering, forskning og opdateret viden er helt afgørende for tobaksforebyggelsen.

”Effektiv tobaksbekæmpelse er en kerneopgave for Sundhedsstyrelsen, der arbejder for sundhed for alle. Og vi kan helt sikkert gøre det bedre. Det er også en af grundene til, at Sundhedsstyrelsen er en del af samarbejdet om den nationale sundhedsprofil, der offentliggøres i marts. Samtidig vil Sundhedsstyrelsen i de kommende år bidrage til at videreudvikle eksisterende videnmiljøer på tobaksområdet, også indenfor områder som marketing, jura og økonomi”, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. 

Rapporten kommer med fem anbefalinger, til hvad Danmark kan tage fat i for at ændre på den nuværende situation:

  1. En national handleplan for tobaksforebyggelse
  2. Højere pris på tobak, så især færre børn og unge begynder at ryge
  3. Standardiserede tobakspakker og tobak under disken
  4. Flere røgfri miljøer
  5. Tobaksindustrien skal ikke kunne påvirke sundhedspolitik

”Hvis Danmark skal nå målet om en røgfri fremtid, er det afgørende at standse tilgangen til rygning blandt de unge, og at flere rygere stopper. Det kræver et bredt samarbejde lokalt, nationalt og internationalt. Ét tiltag eller et enkelt fokus kan ikke gøre det alene.  Danmark halter bagefter og står midt i en stor udfordring. Sundhedsstyrelsen vil være en del af løsningen, ” siger Søren Brostrøm