For mange danskere ryger stadig
Rygning er en af de allerstørste trusler mod sundheden og noget af det farligste, danskerne udsætter deres kroppe for. På trods af det fortsætter 22 procent af befolkningen med at ryge.
Rygning er en af de allerstørste trusler mod sundheden og noget af det farligste, danskerne udsætter deres kroppe for. På trods af det fortsætter 22 procent af befolkningen med at ryge. Ny undersøgelse af danskernes rygevaner viser, at andelen af rygere ikke er faldet siden 2011 – et kæmpe problem, mener de største sundhedsorganisationer, da rygning er skyld i en fjerdedel af alle dødsfald i Danmark.
Mere end hver femte dansker ryger. Det viser den nye årlige undersøgelse af danskernes rygevaner foretaget af Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen. Det betyder, at andelen af mennesker, der ryger, ikke har ændret sig de seneste seks år. For selv om mange har held til at stoppe med at ryge, kommer der stadig nye rygere til. Og de nye rygere er primært børn og unge under 18 år, viser tidligere undersøgelser.
Udviklingen i Danmark er gået i stå
Stagnationen i andelen af rygere har varet i seks år efter flere årtier med konstant fald. I år er der igen 16 procent, der ryger dagligt, og der er ingen forskel på, hvor mange mænd og kvinder, der ryger.
At der bliver ved med at komme så mange nye rygere til, vækker stor bekymring hos Kræftens Bekæmpelse:
- Det er ikke godt nok. Vi er nødt til at have flere spillere på banen, hvis vi skal knække kurven. Vores mål er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Det kan kun lade sig gøre, hvis virksomheder, organisationer, uddannelser og alle andre arbejder sammen, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Alle parterne bag undersøgelsen bakker op om ambitionen om en Røgfri Fremtid. En ambition, som de sammen med 49 andre organisationer allerede har skrevet under på, at de vil arbejde for. Netop derfor vækker de nye tal også bekymring hos Sundhedsstyrelsen.
- Det er et kæmpe problem, at hver femte dansker fortsat ryger. Det er vigtigt, at indsatsen, der skal sikre, at alle rygere har let adgang til professionel hjælp til rygestop, går hånd i hånd med en indsats for, at børn og unge ikke begynder at ryge. Det er nødvendigt, hvis vi skal nå målet om en Røgfri Fremtid, siger Nina Krogh Larsen, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.
Rygerne fortryder, at de begyndte
Undersøgelsen viser også, at hele 72 procent af de nuværende og tidligere rygere ikke ville ryge, hvis de skulle leve deres liv om. Det er derfor vigtigt, at de, der ønsker at stoppe, får tilbud om hjælp til rygestop. For chancen for at blive røgfri er op til fem gange større, hvis man får hjælp. Rygere, der ønsker et rygestop, kan få gratis hjælp fra rygestoptilbud i kommunerne, hos Stoplinien og i rygestop-apps som E-kvit og Xhale.
Om undersøgelsen
Hvert år undersøger Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen danskernes rygevaner. Undersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af danskerne i forhold til alder, køn, religion og uddannelse. I alt har 5124 danskere deltaget i undersøgelsen. Dataindsamlingen er foretaget af TNS Gallup via deres internetpanel i november 2017.
For yderligere udtalelser, information og baggrund
Hjerteforeningen
Kim Høgh, administrerende direktør, tlf: 20 70 10 30, e-mail: kim@hjerteforeningen.dk for udtalelser og Simon Rask, chefkonsulent i Forebyggelsesafdelingen, tlf: 2092 8901, e-mail: srask@hjerteforeningen.dk for baggrund.
Sundhedsstyrelsen
Nina Krogh Larsen, Specialkonsulent i forebyggelse, tlf: 72 22 75 36, e-mail: nikl@sst.dk
Kræftens Bekæmpelse
Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse, tlf: 35 25 75 34, e-mail: ntk@cancer.dk
Lungeforeningen
Mathias Vestergaard Nielsen, projektleder, tlf: 51 62 59 95, e-mail: mvn@lunge.dk