Generelle råd om smitteforebyggelse
Det bedste, du kan gøre for at forebygge smittespredning, er at følge vores 6 generelle råd om smitteforebyggelse og tænke dem ind i alt, hvad du foretager dig – i hjemmet, i det offentlige rum, i skolen og på arbejdspladsen. Som voksen bør du også hjælpe børn med at overholde rådene.
Du bør desuden begrænse din sociale omgang med andre, både i forhold til hvor mange du mødes med, hvor længe I er sammen og hvor mange forskellige personer du ser.
Efterårs- og vintersæsonen betyder, at vi rykker mere indendørs, hvorfor der ud over fokus på hygiejne og rengøring, også bør være øget fokus på udluftning og ventilation, som et supplement til de generelle råd.
Læs anbefalingerne
COVID-19: Forebyggelse af smittespredning
Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd
1. Gå i selvisolation hvis du har symptomer på COVID-19, er testet positiv eller er nær kontakt til en person smittet med ny coronavirus
Hvis du har symptomer på COVID-19, er smittet med ny coronavirus, eller er nær kontakt til en smittet, skal du gå i selvisolation.
At du skal gå i selvisolation betyder:
- At du skal blive hjemme og lade være med at mødes med personer, som du ikke bor sammen med.
- At du skal undgå tæt kontakt med personer, du bor sammen med.
- At du skal være særligt opmærksom på at god hygiejne og rengøring.
Hvis du er testet positiv for ny coronavirus eller er nær kontakt til en smittet person, og ikke har mulighed for at holde tilstrækkelig afstand til andre i din husstand, kan du måske få bevilget et frivilligt isolationsophold uden for hjemmet af din kommune. Det kan fx være hvis din bolig er meget lille eller du deler husstand med personer, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19.
Ring til din kommune og hør nærmere om dine muligheder.
Læs pjecerne:
Til dig, der har symptomer på COVID-19
Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus
Til dig, der er nær kontakt til en person, der er testet positiv or ny coronavirus
2. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
God håndhygiejne er en effektiv metode til at forebygge kontaktsmitte mellem genstande, hænder og ansigt.
Håndvask og håndsprit virker lige godt. Dog anbefales håndvask altid ved synligt snavs på hænder, ved fugtige hænder, efter toiletbesøg, efter bleskift og før håndtering af madvarer. Håndsprit virker nemlig kun ordentligt, når hænderne er tørre og ikke er synligt snavsede.
Husk også at hjælpe dine børn med at holde god håndhygiejne.
Læs pjecen
Se filmene
3. Host eller nys i dit ærme
Såkaldt ”god hosteetikette” forebygger både dråbesmitte og kontaktsmitte.
Derfor er anbefalingerne:
- Host ned i dit ærme eller i et papirlommetørklæde. Vask eller afsprit hænderne bagefter.
- Hvis du kommer til at hoste ned i dine hænder, så vask eller afsprit hænderne bagefter.
4. Undgå håndtryk, kindkys og kram
Kontaktsmitte er formentlig den væsentligste smittekilde fra personer, som er smittede selvom de ikke har symptomer. Derfor anbefaler vi, at du begrænser fysisk kontakt til andre – fx håndtryk, kindkys og kram – også selvom du ikke har symptomer.
5. Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen
Risikoen for kontaktsmitte er størst fra overflader, som mange andre rører ved, fx håndtag, gelændre, kontakter, trykknapper, tastaturer, armlæn, bordkanter, legetøj, redskaber, vandhaner, toiletter osv.
Rengør sådanne ”kontaktpunkter” ofte og grundigt med almindelige rengøringsmidler og evt. desinfektionsmiddel.
Se filmen
Gode råd om rengøring i eget hjem
Læs mere om rengøring
6. Hold afstand – og bed andre tage hensyn
Dråbesmitte kan ske, hvis du befinder dig tæt på en smittet person, som hoster, nyser, råber, synger eller lignende. Vi anbefaler derfor, at du generelt holder mindst 2 meters afstand til andre i det offentlige rum.