xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Generelle råd om smitte­forebyggelse

Det bedste, du kan gøre for at forebygge smitte, er at følge vores 6 generelle råd om smitteforebyggelse og tænke dem ind i alt, hvad du foretager dig – i hjemmet, i det offentlige rum, i skolen og på arbejdspladsen.

Husk også at hjælpe børn med at overholde rådene.

Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd

1. Bliv vaccineret

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination, fordi det giver en høj beskyttelse mod at blive smittet og syg af COVID-19. Jo flere der bliver vaccineret, jo bedre kontrol får vi med epidemien.

Husk at det er vigtigt at få både 1. og 2. vaccinedosis for at få den fulde beskyttelse af vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna.

Læs mere om vaccination mod COVID-19

2. Bliv hjemme og bliv testet, hvis du får symptomer

Hvis du har symptomer på COVID-19, skal du gå i selvisolation og testes med en PCR-test. Er din test positiv, skal du forblive i selvisolation. Dette gælder også, hvis du er vaccineret.
At du skal gå i selvisolation betyder:

  • At du skal blive hjemme og lade være med at mødes med personer, som du ikke bor sammen med.
  • At du skal undgå tæt kontakt med personer, du bor sammen med.
  • At du skal være særligt opmærksom på god hygiejne og rengøring.

Hvis du er testet positiv for ny coronavirus eller er nær kontakt til en smittet person, og ikke har mulighed for at holde tilstrækkelig afstand til andre i din husstand, kan du måske få bevilget et frivilligt isolationsophold uden for hjemmet af din kommune. Det kan fx være, hvis din bolig er meget lille eller du deler husstand med personer, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19.

Ring til din kommune og hør nærmere om dine muligheder.

Læs

Til dig, der har symptomer på COVID-19

Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus

3. Hold afstand

Smitte med ny coronavirus kan ske ved spredning af dråber i de nære omgivelser. Ved at holde afstand og begrænse tæt og fysisk kontakt, kan man derfor undgå smitte. Hold derfor afstand til andre i det offentlige rum, når det er muligt.

Efterhånden som størstedelen af den danske befolkning er vaccinerede, kan man igen give hånd, og give kram og kindkys til sine venner og familie. Vær dog opmærksom på personer, som er i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 – særligt hvis de eller du ikke er vaccineret.

4. Luft ud og skab gennemtræk

Udluftning forebygger dråbesmitte indendørs. 

Når en person fx hoster eller nyser vil de fleste dråber falde til jorden. Nogle af de mindste dråber, de såkaldte mikrodråber, vil blive hængende i luften i længere tid. Derfor er der generelt større risiko for smitte indendørs, og når mange mennesker er sammen i lang tid i små lokaler. Ved at lufte ud gennem vinduer og døre, eller ved brug af et ventilationssystem, nedbringes koncentrationen af mikrodråber i luften, og det forebygger smittespredning. 

Du lufter effektivt ud i dit hjem ved at: 

  • Lukke vinduer og døre op på tværs af boligen, så der er gennemtræk. 
  • Skabe gennemtræk i 5-10 min. 4-5 gange om dagen. 
  • Hvis I er flere personer indendørs, så luft ud oftere, fx før og efter besøg.
  • Er I flere samlet i et rum i længere tid, så skab gennemtræk 1 gang hver time.

Se filmen

Udluftning i private hjem

5. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit

God håndhygiejne er en effektiv metode til at forebygge kontaktsmitte mellem genstande, hænder og ansigt.

Håndvask og håndsprit virker lige godt. Dog anbefales håndvask altid ved synligt snavs på hænder, ved fugtige hænder, efter toiletbesøg, efter bleskift og før håndtering af madvarer. Håndsprit virker nemlig kun ordentligt, når hænderne er tørre og ikke er synligt snavsede.

Husk at god hosteetikette forebygger både dråbesmitte og kontaktsmitte – host derfor i dit ærme eller et papirlommetørklæde og vask eller afsprit hænderne bagefter. Vær opmærksom på håndhygiejne, når du giver hånd.

Husk også at hjælpe børn med den gode håndhygiejne. 

Find mere information om god håndhygiejne her:

Håndhygiejne (pjece)

Rene hænder (spørgsmål og svar, film mm.)

6. Gør rent, særligt overflader som mange rører ved

Risikoen for kontaktsmitte er størst fra overflader, som mange andre rører ved, fx håndtag, gelændre, kontakter, trykknapper, tastaturer, armlæn, bordkanter, legetøj, redskaber, vandhaner, toiletter osv.

Rengør sådanne ”kontaktpunkter” ofte og grundigt med almindelige rengøringsmidler og eventuelt med desinfektionsmiddel. 

Læs mere om rengøring

Opdateret 11 AUG 2021