xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Bliv klogere på børnevaccinationsprogrammet

Hvad er børnevaccinationsprogrammet? 

Sundhedsmyndigheder verden over anbefaler, at børn bliver vaccineret mod sygdomme, der kan være alvorlige og give varige skader – og i værste fald medføre dødsfald. I Danmark har vi et vaccinationsprogram, som består af forskellige vaccinationer, der beskytter mod en række forskellige sygdomme. Vaccinationerne gives over en årrække – den første når dit barn fylder tre måneder og den sidste, når dit barn fylder 12 år.

Se hvilke vaccinationer, der gives hvornår

 

 

Vaccinationerne er gratis, og det er frivilligt, om du vil lade dit barn vaccinere. Det er din praktiserende læge, som vaccinerer dit barn. Du skal som forælder selv sørge for at bestille tid hos lægen, så dit barn kan blive vaccineret. 

Du får besked, når det er tid til at bestille tid til vaccination

Som forælder modtager du en påmindelse om, at det er tid til vaccination af dit barn via Digital Post og på borger.dk. Hvis du er fritaget fra Digital Post, får du et påmindelsesbrev med posten. Påmindelsen får du to uger før det anbefalede vaccinationstidspunkt. Du modtager endnu en påmindelse en måned efter det anbefalede vaccinationstidspunkt, hvis dit barn ikke er blevet vaccineret.

Hvordan virker en vaccination?

Vaccination fungerer som en slags træning af immunforsvaret. I forbindelse med vaccination bliver kroppens immunforsvar præsenteret for inaktive eller svage dele af et virus eller en bakterie. Immunforsvaret reagerer på det, som var det en rigtig infektion, og danner et forsvar bestående af bl.a. antistoffer. 

Immunforsvaret kan huske det, hvis barnet senere møder den virus eller bakterie, det er vaccineret imod. Her vil immunforsvaret genkende og dræbe virus eller bakterier og dermed forebygge, at barnet udvikler sygdommen. Det er forskelligt, hvor godt immunforsvaret husker de forskellige vacciner. Derfor anbefaler vi for nogle vacciner, at man får dem igen efter nogle år - det gælder fx stivkrampe og difteri. 

Se hvilke sygdomme vi vaccinerer i mod

Opdateret 27 APR 2022