xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Vaccination af børn på 12 år

12-års vaccination mod blandt andet livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter (HPV-vaccination)

Dit barn bliver tilbudt vaccination mod HPV, når det fylder 12 år. Det gælder både drenge og piger. 

HPV (human papillomavirus) er en seksuelt overført virus, der kan give bl.a. livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. Det er derfor vigtigt, at barnet bliver vaccineret, inden det bliver smittet med de typer af HPV, som vaccinationen virker imod. Derfor anbefaler vi, at børn bliver vaccineret i 12-årsalderen, så man er sikker på, at de er beskyttet i god tid, inden de bliver seksuelt aktive. 

Når børn bliver vaccineret mod HPV, er de beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer.

Både drenge og piger bliver tilbudt HPV-vaccination som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Tilbuddet gælder for:

  • Piger fra de er 12 år og indtil de fylder 18 år
  • Drenge der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere og til de fylder 18 år

Børnene skal vaccineres to gange, hvis de får deres første stik, før de fylder 15 år. Der skal gå mindst fem måneder mellem de to vaccinationer, og begge skal være givet inden for 13 måneder. Hvis intervallerne ikke bliver overholdet, skal der gives i alt tre doser.

Børn på 15-17 år skal have tre vaccinationer for at være fuldt dækket. Anden dosis får man efter mindst én måned og tredje dosis mindst tre måneder efter den anden. Alle tre doser skal gives inden for et år.

Spørgsmål og svar

Hvor længe virker HPV-vaccinationen?

Vi forventer, at man er beskyttet mod HPV i mange år. De første piger, der blev vaccineret, bliver stadig fulgt tæt, og der er indtil videre ikke tegn på, at effekten af vaccinationen aftager.

Hvilke bivirkninger kan barnet få efter HPV-vaccination?

Al medicin kan give bivirkninger – det gælder også vacciner. De fleste bivirkninger, børn kan opleve efter at være blevet vaccineret, er almindelige og milde bivirkninger, som går hurtigt over.  

Det er almindeligt at få ømhed, rødme og hævelse på vaccinationsstedet, og nogle får lidt feber. Allergiske reaktioner og andre alvorlige bivirkninger er sjældne. 

Læs mere om bivirkninger her

 

Opdateret 27 APR 2022