Kontrol af elektroniske persondosimetre
Elektroniske persondosimetre benyttes blandt andet på sygehuse og i industrien som supplement til lovpligtig dosisovervågning. De fleste typer er designet til at kunne alarmere brugeren, hvis dosis eller dosishastighed overstiger et på forhånd fastlagt niveau.
Eksempler på typer af elektroniske persondosimetre fra forskellige producenter.
Ydelse og pris
Vi tilbyder kontroller af elektroniske persondosimetre til brug for strålebeskyttelse f.eks. på sygehuse, i industrien eller til beredskab.
Kontrollen foretages med radioaktive kilder og dækker ikke pulserede strålefelter.
Ydelsen koster 1500 kr. eksklusiv moms per instrument.
Aftale om kontrol og indsendelse af instrumenter
Ved akkrediterede ydelser skal en blanket udfyldes og indsendes på forhånd.
Blanketten printes, udfyldes, underskrives og sendes via e-mail til: sdl@sis.dk.
Når laboratoriet har bekræftet opgaven, sendes instrumentet til:
Sundhedsstyrelsen
Strålebeskyttelse
Att.: SDL
Knapholm 7
DK 2730 Herlev
Metode
Ved en kontrol af et instrument vurderes det, om instrumentets visning ligger inden for det forventede interval ift. værdien bestemt af laboratoriet. Dette gøres ved på forhånd at have målt størrelsen op med et sporbart instrument. Ved efterfølgende kontroller beregnes værdien ud fra viden om henfaldsfaktorer af de enkelte strålekvaliteter.
Instrumenterne kontrolleres med hensyn til persondosisækvivalent i Cæsium-137 og Kobolt-60. Metoden bygger på standarden ISO/IEC 61526:2010.
Kontroller udføres i et rum uden klimaanlæg. Temperatur og luftfugtighed følger derfor årets udsving og ligger typisk mellem hhv. 17 - 22 °C og 20 - 80 %.
Strålekvaliteter af gamma-nuklider
Kilde | E [keV] |
137Cs | 662 |
60Co | 1173 og 1333 |
Sporbarhed
Laboratoriet er ift. diverse dosisstørrelser sporbart til Die Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) og National Physics Laboratory (NPL). Øvrigt måleudstyr er sporbart til akkrediterede laboratorier i Danmark.
Kompetencer
Vi er en del af det internationale atomenergiagenturs (IAEA) netværk af standarddosimetrilaboratorier (SSDL). Laboratoriets medarbejdere vedligeholder deres kompetencer ved at deltage i nordisk samarbejde inden for dosimetri samt ved deltagelse i internationale møder, kurser og seminarer afholdt af bl.a. IAEA.