xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Smittemåder og smitsomme sygdomme

Smitsomme sygdomme kan smitte ved, fx kontaktsmitte eller dråbesmitte. Forskellige måder at smitte på kaldes smittemåder eller smitteveje.

Kontaktsmitte

Der findes to typer af kontaktsmitte: indirekte kontaktsmitte og direkte kontaktsmitte. Begge typer kan føre til, at du bliver smittet med en smitsom sygdom.

Indirekte kontaktsmitte er den mest almindelige måde at blive smittet. Ved denne type af smitte foregår smitten via et mellemled som fx et håndtag eller håndtryk. Ved direkte kontaktsmitte er der fysisk kontakt mellem den, der smitter, og den der bliver smittet, fx ved direkte slimhindekontakt som ved kys og seksuel kontakt.

Dråbesmitte

Nogle smitsomme sygdomme smitter ved dråber der spredes ud i luften fx ved et host, et nys eller ved sang/tale/råb. Dråberne indeholder fx forkølelses eller influenzavirus.

For det meste falder dråberne hurtigt til jorden, så for at blive ramt og smittet af dem, skal du for det meste være tæt på den person der fx hoster eller nyser dem ud i luften.

Dråberne kan indåndes mens de er i luften (dråbesmitte) eller kan lande på ting og overflader som en anden person kan komme til at røre ved og på den måde risikere at blive smittet ved at føre hænderne til egne slimhinder i øjne, næse eller mund (indirekte kontaktsmitte).

Opdateret 18 JAN 2021