xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Graviditetsscanninger

Under din graviditet får du tilbudt to ultralydsscanninger.

Hvis du er gravid, vil du blive tilbudt to scanninger af dit foster – dels i 1. trimester scanning i 11.-13. graviditetsuge og dels 2. trimester scanning i 18. - 21. graviditetsuge. 

Ved 1. trimester scanningen undersøges om der er liv, hvor langt du er i graviditeten og om der er mere end ét foster. Terminsdatoen regnes ud. Hvis du ønsker det, kan du få foretaget en risikovurdering, som viser sandsynligheden for, om fosteret har en kromosomafvigelse som fx Downs syndrom. Fostrets nakkefold bliver scannet, da størrelsen på nakkefolden kan – sammen med en blodprøve og din alder – vise sandsynligheden for kromosomafvigelse.

Ved 2. trimester scanningen undersøges blandt andet, om fostret vokser, som det skal, barnets nyrer, hjerte og lunger og hvordan moderkagen ligger. Undersøgelsen kan vise, om der er tegn kromosomafvigelser eller misdannelser. 

For yderligere information om scanningerne

Undersøgelse for kromosomafvigelse

Ved den første graviditetsundersøgelse – før scanningerne finder sted – vil din praktiserende læge spørge, om du ønsker at få undersøgt, om der er risiko for om fostret har en kromosomafvigelse. Hvis du siger ja, får du taget en blodprøve (doubletesten). Det er ikke samtidig et ja til flere undersøgelser eller indgreb. Du tager stilling hver gang, du bliver tilbudt nye undersøgelser.

På sygehuset beregner man sandsynligheden for, at fostret har en kromosomafvigelse på baggrund af blodprøven, størrelsen på fostrets nakkefold og din alder. Du får svar på dette ved den første scanning omkring uge 11-13.

Svaret kan vise enten en lav eller øget sandsynlighed for, at fostret har en af de tilstande, som man undersøger for. 95 pct. af alle graviditeter har lav sandsynlighed, og selvom der er øget sandsynlighed, er det stadig mest sandsynligt, at fostret har normale kromosomer. Vi siger, at sandsynligheden er øget, når den er 1 ud af 300 eller mere. 

Hvis det viser sig, at der er øget sandsynlighed for, at fostret har en kromosomafvigelse, vil du blive tilbudt yderligere undersøgelser. Du skal tage stilling til, om du ønsker at få mere at vide om fostrets tilstand.

Informationspjece til kommende forældre: Gravid – undersøgelser af fostret (fås på dansk, engelsk, arabisk, farsi, polsk og somali)

Notat: Om køb af ekstra ultralydsskanning i graviditeten

Opdateret 06 NOV 2023