xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ældre og seksualitet

Med alderen ændrer kroppen og seksualiteten sig og seksuelle problemer bliver mere almindelige.

Ældres forhold til seksualitet har ændret sig betydeligt i det seneste halve århundrede, og langt op i alderen er der nu ønske om et aktivt og tilfredsstillende sexliv. Nogle ældre fravælger sex, men cirka halvdelen af de 60-årige mænd og kvinder har seksuel lyst, og har samleje min. 1 gang månedligt. Selvom lysten og evnen til genital sex for mange falder med alderen, skærpes til gengæld glæden ved nærhed, ømhed og intimitet i den seksuelle relation. Ensomhed og mangel på fysisk kontakt – såkaldt hudsult, er således et væsentligt problem.

Sexlivet kan blive udfordret af en række fysiske forhold, når man kommer op i alderen – for eksempel nedsat fugtning og elasticitet af skeden, nedsat hudfølsomhed eller vanskeligheder med at få eller opretholde en rejsning.

Hvis man oplever seksuelle problemer med alderen, og hvis man opfatter det som et problem, skal man tale med sin læge om det. Der kan være tilstande, som kan behandles medicinsk, som er symptom på andre bagvedliggende sygdomme, eller som kan skyldes behandling af andre sygdomme.

Sundhed.dk: Ældre og seksualitet

Sex og Samfund: Husk seksualiteten!

Opdateret 10 OKT 2023