xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Lokalt samarbejde skal reducere druk og skabe et trygt natteliv for unge

Sundhedsstyrelsen har opdateret inspirationsmaterialet om, hvordan kommuner, politi, bevillingshavere og uddannelsesinstitutioner kan samarbejde om, at restauranter, barer og andre steder i nattelivet har en ansvarlig politik for udskænkning af alkohol. Målet er at skabe et trygt natteliv og festmiljø med fornuftige rammer for unge.

19 AUG 2021

Kommunen og politiet har en fælles opgave med at udstede alkoholbevillinger i lokalområdet. For at understøtte dette arbejde, har Sundhedsstyrelsen opdateret inspirationsmaterialet om metoden ”Ansvarlig udskænkning”. Metoden beskriver, hvordan kommunerne kan varetage bevillingsopgaven og samtidig forebygge en drukorienteret festkultur og fremme et trygt natteliv.

Metoden ”Ansvarlig udskænkning" går ud på, at kommunen, politiet, bevillingshavere, uddannelsesinstitutioner og andre relevante lokale festmiljø-aktører går sammen og aftaler fælles regler om unge og alkohol. Det gælder fx aftaler om hvornår der må skænkes alkohol, reduktion af markedsføring af alkohol til unge eller hvordan personalet håndterer problemer i nattelivet. Samarbejdet om ansvarlig udskænkning skal føre til mindre druk, færre voldssager, ulykker og skader, og metoden har også et stofforebyggende sigte blandt de unge.

”Det er vigtigt, at der er fælles fodslag imellem de involverede aktører i festmiljøerne, så alle gør en indsats for at overholde retningslinjerne. Et vigtigt mål er fx at sikre, at der ikke serveres alkohol til unge under 18 år. Vi ved fra en undersøgelse blandt elever på ungdomsuddannelser, at omkring 44% af eleverne under 18 år tit har oplevet at få udskænket alkohol på diskoteker, barer og klubber Det skal ændres. Vi skal sørge for, at de unge kan færdes i nattelivet på en god og sikker måde, og ”Ansvarlig udskænkning” er en metode til at opnå dette i kommunerne, siger enhedschef Niels Sandø.

Metoden har tidligere været afprøvet i ni kommuner i Danmark. Erfaringen herfra er, at samarbejdet om metoden understøtter, at aktørerne får et personligt kendskab til hinanden, som også gør det lettere at være på forkant ved eventuelle problematiske episoder i nattelivet, og at uheldige samarbejdssituationer hurtigt løses. En evaluering af de ni kommuners indsats kan læses her: Evaluering ‘ansvarlig udskænkning’ – 9 lokalområders samarbejde om en aktiv bevillingspolitik 

Se det opdaterede inspirationsmateriale om 'Ansvarlig udskænkning'

Hør også forskellige aktører i festmiljøerne fortælle om deres erfaringer med ’Ansvarlig udskænkning’