xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

”Krydsvaccinerede” får tilbud om et 3. stik

En stor del af frontpersonalet i sundhedsvæsenet blev i foråret vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca og derefter en mRNA-vaccine. Gruppen får nu tilbudt et tredje stik med en mRNA-vaccine, for at give dem, der har behov, mulighed for at rejse til lande, som ikke anerkender krydsvaccination. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke på nuværende tidspunkt et 3. stik til gruppen ud fra et sundhedsfagligt perspektiv, da krydsvaccinerede personer er godt beskyttet mod COVID-19.

05 OKT 2021

I april 2021 besluttede Sundhedsstyrelsen, at det generelle vaccinationsprogram i Danmark skulle fortsætte uden COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca (Vaxzevria). På det tidspunkt havde omkring 145.000 borgere begyndt deres vaccinationsforløb med denne vaccine, men kun få var på det tidspunkt færdigvaccineret.

Sundhedsstyrelsen besluttede efterfølgende i maj 2021, at de borgere, som havde modtaget deres første vaccination med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca, skulle have et tilbud om at blive færdigvaccineret med en mRNA-vaccine. I Danmark betragter vi sådan en kombination som et færdiggjort vaccinationsforløb. Det gælder dog ikke i alle lande, og derfor kan denne gruppe af borgere opleve, at de er forhindret i at rejse ind i nogle lande. Derfor bliver de nu tilbudt et 3. stik, således at man som krydsvaccineret også opnår at få to doser mRNA-vaccine.

”De krydsvaccinerede er særdeles godt dækket med de to forskellige vacciner, de har fået. Vi ser faktisk, at effektiviteten er ligeså høj, som ved vaccination med to mRNA-stik. Men samtidig har vi jo også stor forståelse for, at det er frustrerende, at de ikke selv kan bestemme, hvor de gerne vil rejse hen, og derfor får dem, der har brug for det og ønsker det, muligheden. Hvis man ikke har behov for at rejse lige nu, anbefaler vi, at man venter med det 3. stik, da man på nuværende tidspunkt er rigtig godt beskyttet mod COVID-19,” fortæller Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

”Vi vurderer, at der ikke er risiko for alvorlige bivirkninger ved et 3. stik, når man tidligere har modtaget et stik med vaccinen fra AstraZeneca og et stik med én mRNA-vaccine. Der kan dog være en øget risiko for almindelige bivirkninger, som for eksempel ømhed ved indstiksstedet og feber, og bivirkningerne kan også være mere udtalte,” fortsætter hun.

De pågældende borgere vil ikke modtage en invitation i e-Boks eller med brev om tilbuddet om 3. stik, men kan fra onsdag booke tid på vacciner.dk eller møde op i et vaccinationscenter uden tidsbestilling. Sundhedsstyrelsen vil også informere de relevante faglige organisationer om tilbuddet.

Man bør altid tjekke indrejsereglerne for det land, som man ønsker at rejse til. Indrejsekrav i andre lande varierer og kan løbende ændre sig. De enkelte lande fastsætter selv, hvilke krav de vil stille til en persons vaccinationsstatus.

Notat vedr. opfølgende vaccination af krydsvaccinerede

Pjece: Er du krydsvaccineret mod COVID-19?

Spørgsmål og svar om tilbuddet om 3. stik til krydsvaccinerede personer