xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gode råd, når du skal stemme til kommunal- og regionalvalget

I morgen er der kommunal- og regionalvalg. Det er en vigtig del af vores demokrati at kunne stemme også under en epidemi. Derfor har kommunerne gjort en stor indsats for at forebygge smitte, så du trygt kan møde op og stemme på valgstederne. Der er også meget, du selv kan gøre for at forebygge smitte. Sundhedsstyrelsen kommer her med gode råd til, når du skal stemme.

15 NOV 2021

I morgen fejrer vi demokratiet ved at stemme til kommunal- og regionalvalget. Det sker i en tid med stigende tilfælde af COVID-19. Det kan skabe bekymring hos nogle borgere, om hvordan de skal gøre, når de møder op på deres lokale valgsted, hvor der kan være mange mennesker.

Der bliver gjort en stor indsats på de enkelte valgsteder, for at stemmeafgivningen kan foregå under de mest hygiejniske forhold. Det er også muligt at forebygge smitte både hos sig selv og hos andre ved at følge de gode råd, vi allerede kender.

”De enkelte valgsteder gør en rigtig stor indsats for at forebygge smitte, for eksempel ved at sørge for, at vælgerne ikke stimler sammen. Det er også vigtigt at huske, at langt størstedelen af vælgerne er vaccinerede, og det bidrager i sig selv til at mindske smitte”, siger direktør Søren Brostrøm og fortsætter:

”Du kan beskytte dig selv og andre ved at holde god afstand i stemmekøen og huske at have en god håndhygiejne. Sprit for eksempel hænderne af, før du går ind i stemmeboksen. Er du i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, så kan du også overveje at tage et mundbind på, komme på tidspunkter hvor der ofte ikke er så mange mennesker, og bede andre om at tage hensyn og holde afstand”.

Hvis man er smittet med COVID-19 eller fejler noget andet på valgdagen, har man som borger stadig ret til at afgive sin stemme. Kommunerne er alle forberedt på denne situation. Du kan undersøge hos din kommune, hvordan stemmeafgivningen i disse tilfælde foregår, hvis du har brug for det.

Rigtig god valgdag.

Gode råd, når du skal stemme til valget

  • Hold afstand og vis hensyn til andre
  • Host og nys i ærmet
  • Brug håndsprit, når du går ind og ud af valgstedet
  • Overvej at tage mundbind eller visir på, hvis du er i øget risiko.
  • Medbring din egen blyant eller kuglepen, hvis du er mere tryg ved det.