xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gode råd til personer i øget risiko

Som forventeligt ser vi en stigning i antallet af smittede med COVID-19 i efteråret og ind i vinteren. Personer, som er i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, kan stadig gøre det, de plejer, men de skal være opmærksomme på, hvordan de kan undgå at blive smittet. Samtidig bør den øvrige befolkning være opmærksom på at tage hensyn til personer i øget risiko.

04 NOV 2021

Med en stigende smitte i samfundet anbefaler Sundhedsstyrelsen, at personer i øget risiko er ekstra opmærksomme på de gode råd til at forebygge smitte. Det gælder også, selvom man er færdigvaccineret og eventuelt revaccineret. Man kan godt blive smittet med COVID-19, selvom man er vaccineret. Det er ikke, fordi vaccinerne ikke virker, men de beskytter ikke 100 %. 

”Nu hvor smitten stiger, er det en god idé, at man passer ekstra på, hvis man er i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. Men det er vigtigt at understrege, at der ikke er grund til at isolere sig hjemme. Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan hverdagen kan opretholdes bedst muligt. Vi anbefaler, at personer i øget risiko holder afstand til folk, som de ikke kender, og at de generelt undgår steder, hvor der er mylder og trængsel. Det er også en god ide at tage mundbind på, hvis det ikke er muligt at holde afstand for eksempel i bussen eller i toget,” siger vicedirektør Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen har derfor opdateret anbefalinger til at forebygge smitte hos personer i øget risiko og sætter samtidigt fokus på, at vi alle skal være opmærksomme på de generelle smitteforebyggende anbefalinger.

”Der er helt generelt brug for, at vi alle sammen er lidt ekstra opmærksomme på hinanden, særligt når vi er steder, hvor der er mange mennesker som for eksempel i supermarkeder eller i bussen. Hvis personer bærer afstandsbadge eller bruger mundbind, så er det en påmindelse om, at vi skal tage ekstra hensyn,” fortæller vicedirektør Helene Probst.   

Personer i øget risiko er især personer med høj alder og beboere i plejebolig, personer med visse kroniske sygdomme, personer med BMI på 35 eller over, og/eller nedsat immunforsvar samt gravide. 

Sundhedsstyrelsens råd til dig, der er i øget risiko:

  • Bliv revaccineret med det samme, når du modtager invitation til revaccination i e-boks. 
  • Følg Sundhedsstyrelsens seks generelle råd og bed andre om at tage hensyn. 
  • Undgå store forsamlinger med mange mennesker, hvor du ikke kan holde afstand. 
  • Overvej brug af mundbind i det offentlige rum, hvis det ikke er muligt at holde afstand.   
  • Overvej at tale med din arbejdsplads om, hvordan I sammen kan sikre, at du er tryg ved at gå på arbejde.

 

Læs mere

Gode råd til dig, der er i øget risiko (lang pjece)

Er du i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19? (kort pjece)

Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd om smitteforebyggelse