xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nye anbefalinger skal forebygge voldsomme episoder i ældreplejen

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag anbefalinger til, hvordan ledere og medarbejdere i ældreplejen kan arbejde med at forebygge, håndtere og lære af voldsomme episoder og udadreagerende adfærd i ældreplejen.

02 DEC 2020

Borgernes og medarbejdernes trivsel er tæt forbundne i ældreplejen. Når borgerne trives, påvirker det medarbejdernes hverdag positivt - og omvendt. Hvis borgeren ikke trives, kan det komme til udtryk ved en udadreagerende adfærd, som kan resultere i en voldsom episode. Ca. en tredjedel af medarbejderne i ældreplejen har oplevet at være i en situation, hvor de enten er blevet truet, slået eller lignende.

”Når borgeren ikke trives, er det medarbejdernes opgave at finde frem til årsagen for bedre at kunne imødekomme borgerens behov og dermed forebygge mistrivsel og udadreagerende adfærd. Her er det helt centralt, at medarbejderne er klædt godt på til at løse opgaven, og at de samtidig føler sig trygge i arbejdet. Formålet med anbefalingerne er at hjælpe medarbejderne med at løse denne komplekse opgave,” fortæller sektionsleder Sara Louise Friis Rose.

Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger skal hjælpe ledere og medarbejdere i ældreplejen med at forebygge og håndtere voldsomme situationer og derved skabe tryggere rammer for både borgere og medarbejdere i ældreplejen.

”Anbefalingerne kommer med inspiration til, hvordan man som organisation, leder og medarbejder kan arbejde systematisk med at forebygge udadreagerende adfærd. Det skal hjælpe til at skabe bedre trivsel og en mere tryg hverdag for både borgerne og medarbejderne og på den måde reducere antallet af voldsomme episoder og trusler om vold, ” siger Sara Louise Friis Rose.

Ni anbefalinger

Udgivelsen består af ni anbefalinger til, hvordan man forebygger udadreagerende adfærd, håndterer konkrete voldsomme episoder og følger op og lærer af episoderne. Vægten er lagt på det systematiske arbejde med at forebygge mistrivsel og øge tryghed. Fx ved at sikre den rette viden og skabe de rette arbejdsgange i organisationen. Anbefalingerne indeholder ligeledes et afsnit om unge og nyansatte, som særligt udsatte for vold og trusler om vold.

Anbefalingerne kobler tilgange på social-, demens- og arbejdsmiljøområdet for at skabe sammenhæng mellem borger- og medarbejderperspektivet i praksis. Der gives eksempler på redskaber og metoder fra de forskellige områder, ligesom der henvises til relevant lovgivning på både ældreområdet og arbejdsmiljøområdet.

Sammen med anbefalingerne er der lavet en kort inspirationsfilm, hvor ledere og medarbejdere fra praksis fortæller om deres oplevelser med voldsomme episoder, og hvordan de arbejder med at forebygge udadreagerende adfærd i dagligdagen. Der er desuden lavet en film, som giver grundlæggende viden om voldsomme episoder samt inspiration til forskellige faglige metoder og redskaber.

Se anbefalingerne

Se kort udgave af anbefalingerne 

Find filmene 

Anbefalingerne er en del af udmøntningen af den nationale handlingsplan til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd i ældreplejen. Læs mere om handlingsplanen