xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nu kan lægen udskrive lægemidler mod fnat

Creme har hidtil været den eneste godkendte behandling mod fnat i Danmark. Men fremover kan lægen udskrive en recept på tabletter, som for nogle kan være et relevant alternativ til creme og i visse tilfælde er mere effektive mod den generende lidelse.

04 MAJ 2020

Danmark har de sidste par år med jævne mellemrum oplevet udbrud med fnat, især blandt unge på ungdomsuddannelser og efterskoler. Udbruddene har i nogle tilfælde vist sig meget vanskelige at nedkæmpe. Fnat er ufarlig, men kan være meget generende.

Hidtil har den eneste godkendte behandling været en creme, som krævede omhyggelig indsmøring af hele kroppen undtagen hovedet. En behandling, som for nogle har været svær at gennemføre korrekt. Den praktiserende læge skulle førhen søge om tilladelse til at iværksætte behandling med tabletter, men fremover kan lægen selv udskrive recept til fnatbehandling i tabletform.

”Fnat er meget smitsom og rammer især børn og unge gennem tæt fysisk kontakt. De sidste år har vi haft stort fokus på bekæmpelse af fnat, og selvom vi har indtryk af, at antallet af smittede er faldet gennem de seneste måneder, så forventer vi, at den kontrollerede åbning af samfundet, herunder skoler og institutioner, kan føre til nye udbrud. Derfor er vi glade for, at tabletter til behandling af fnat nu bliver lettere tilgængelige, da det for nogen kan være lettere at tage end at skulle påføre hele kroppen med creme,” fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Marie Louise Schougaard Christiansen.

Tabletten, som nu er godkendt til behandling af fnat, hedder Scatol®. Sundhedsstyrelsens Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) har lavet en præparatanmeldelse af Scatol®, og undersøgt dets virkning og plads i behandlingen af fnat i almen praksis.

Præparatanmeldelse af Scatol® til oral behandling af fnat

Scatol® (oral ivermectin) har allerede været brugt til fnatbehandling i Danmark, hvis der var utilstrækkelig effekt af permethrin creme, men læger har da skulle ansøge om udleveringstilladelse, da lægemidlet ikke var markedsført i Danmark. Efter en uges behandling har permethrin større effekt end Scatol®, men efter henholdsvis to og fire uger viser de to præparater samme effekt i forhold til andelen af patienter, som er blevet helt fri for fnat.

Ved valg af behandling kan lægen inddrage både effekt og forventning om patienten følger den foreskrevne behandling (compliance). Scatol® kan bidrage til lettere behandling for patienten ved store udbrud af fnat, men det er op til tre gange så dyrt som permethrin afhængigt af patientens vægt og behandlingsbehov. Scatol® har generelt klausuleret tilskud. Det betyder, at man kan få tilskud, hvis man enten er smittet med fnat, deler husstand med en smittet eller er i tæt kontakt med smittede personer.

Læs IRF's anmeldelse af Scatol®: Præparatanmeldelse: Scatol® (oral ivermectin)

Lægemiddelstyrelsens nyhed om Scatol: Endnu et fnatmiddel er kommet på markedet i Danmark

Læs mere om tilskud til Scatol® på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: Afgørelser om generelt tilskud til medicin

Info om fnat

Vær opmærksom på symptomer: Pludselig intens kløe, som er værst ved sengetid og udslæt med små vabler, som især ses ved den tynde hud mellem fingrene, på fingre ved håndled, albuer, bryst og i skridtet. 

 

Bliv undersøgt af din læge, hvis du har mistanke om fnat. 

 

Hvis du er smittet, bør du vaske dit tøj, håndklæder og sengetøj ved minimum 60 grader. Tøj og andet, der ikke tåler vask ved 60 grader, skal henstilles i op til en uge.

 

Hvis du får konstateret fnat, er det vigtigt, at du kontakter alle dine tætte kontakter igennem de seneste to måneder, fordi de også skal behandles. Hvordan man definerer en tæt kontakt, er beskrevet i materialet.

 

Behandling sker normalt ved grundig indsmøring med permethrin creme (Nix®), som smøres på kroppen fra kæberanden og ned, dog skal børn under 3 år og ældre påsmøre hele kroppen. For den, der har fået konstateret fnat, gentages behandlingen efter 7 dage. For tætte kontakter, der ikke har fået konstateret fnat, er én behandling nok.

 

Selvom kløen kan fortsætte i op til 6 uger efter gennemført behandling, anses man som smittefri 8-12 timer, efter at behandlingen er påbegyndt, hvis denne udføres korrekt.