xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvordan skaber vi et trygt og værdigt liv til mennesker med demens?

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag fire erfaringsopsamlinger, hvor en række kommuner deler deres erfaringer med at skabe aktiviteter og tilbud til mennesker med demens og deres pårørende

17 JAN 2020
Mennesker med demens og deres pårørende kan have ekstra brug for at blive tilbudt støtte samt meningsfulde og aflastende tilbud, der bygger på viden, forståelse, venlighed og værdighed. 

En lang række kommuner har gennem de seneste år netop arbejdet med at skabe tilbud til mennesker med demens og deres pårørende med støtte fra midler i den nationale demenshandlingsplan 2025. 

”Kommunernes erfaringer er blevet samlet i fire evalueringer, som vi håber kan være en inspiration til andre, der gerne vil arbejde med at sikre et trygt og værdigt liv til mennesker med demens og deres pårørende,” siger sektionsleder Sara Louise Friis Rose fra Sundhedsstyrelsen. 

Demenstræningsguide og rådgivningscentre  

Erfaringerne fra Sundhedsstyrelsens Guide til fysisk træning og aktivitet for mennesker med demens fra 2018 viser, at guiden generelt opleves som relevant og let at anvende, og at den kan være med til at øge livskvalitet og vedligeholde funktionsevne hos borgere med demens.

I 2017  blev der oprettet 13 rådgivnings- og aktivitetscentre, som gjorde det muligt for borgere med demens og deres pårørende at henvende sig anonymt og få støtte og rådgivning. Gennem brugerinddragelse har centrene tilbudt sociale og fysiske aktiviteter og mulighed for samvær med ligestillede. 

"Evalueringen af rådgivnings- og aktivitetscentrene viser, at borgerne med demens og deres pårørende er meget glade for tilbuddene og oplever, at de har fået et stort udbytte af aktiviteterne”, siger  Sara Louise Friis Rose.

Aflastning og demensvenlige samfund

37 projekter i kommunerne har etableret tilbud, som har fokuseret på at aflaste pårørende og som samtidig har været meningsfulde for de deltagende borgere med demens.. 

”Erfaringerne viser, at det er vigtigt at have borgerens ønsker og interesser for øje, og at tværfaglighed blandt medarbejderne giver gode muligheder for at brede viften af aktiviteter ud. For pårørende er det  vigtigt, at tilbuddet er fleksibelt og at de bliver løbende inddraget. Inddragelse giver tryghed og får dem i høj grad til at føle sig aflastede ,” siger Sara Louise Friis Rose. 

Derudover har 11 projekter arbejdet med lokale og landsdækkende aktiviteter, der understøtter et demensvenligt samfund. Kommuner har blandt andet indgået samarbejde med relevante samarbejdspartnere, fx lokale butikker, virksomheder og kulturinstitutioner samt inddraget frivillige foreninger.  Desuden er der arbejdet med  at målrette de fysiske omgivelser til mennesker med demens og formidle viden om, hvordan den enkelte borger kan forstå og hjælpe mennesker med demens.

Læs erfaringsopsamlingerne: 

Demensvenligt samfund

Erfaringer med guide til fysisk træning og aktivitet for mennesker med demens

Rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens

Meningsfulde og aflastende tilbud for yngre borgere med demens og deres pårørende