xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Feber og smerter ved virusinfektion i luftvejene - hvilken håndkøbsmedicin kan du vælge?

Personer med milde symptomer kan selv lindre symptomerne efter behov med forskellige typer håndkøbsmedicin, og de behøver ikke kontakte lægen. Midlerne kan lindre symptomerne, men de forkorter ikke sygdommen.

17 MAR 2020

Mange virusinfektioner i luftvejene, inkl. ny coronavirus/COVID-19, influenza og forkølelse, kan give symptomer som ondt i halsen, muskelsmerter, hovedpine, tør hoste og feber.

Muskelsmerter og hovedpine kan forsøges lindret med paracetamol (fx Panodil). Mod de fleste svage smerter, inkl. symptomer ved virusinfektion i luftvejene, anbefales det at bruge paracetamol frem for smertestillende medicin som NSAID (fx ibuprofen som sælges under handelsnavne som Ipren og Ibuprofen).

Hvis du allerede på grund af smertebehandling af anden sygdom (fx leddegigt), er i behandling med et NSAID, og oplever symptomer på virusinfektion i luftveje, kan du også skifte til paracetamol. Hvis dette fører til, at du ikke er smertedækket, kan du tage kontakt til din læge.

Ved feber

Ved feber anbefales paracetamol også frem for et NSAID. Ved feber bør paracetamol tages regelmæssigt for at undgå ubehagelige svingninger i temperaturen. Brug lægemidlerne i kortest mulig tid og i lavest mulig dosis. Og ikke mere end den anbefalede dosis. Mængden i én håndkøbspakke vil ofte være tilstrækkelig til et helt sygdomsforløb.

Ved ondt i halsen

Ondt i halsen kan desuden forsøges lindret med smertestillende sugetabletter eller bolsjer, fx Strepsils eller Zyx. Effekten er dog formodentlig i samme størrelsesorden som almindelige halsbolsjer, der ofte er billigere. Vi anbefaler ikke håndkøbsmedicin til tør hoste, da det som regel har meget begrænset virkning.

Drik rigelig væske

Det er vigtigt at drikke rigeligt med væske, særligt hvis man har høj feber.

Personer, der oplever forværring af symptomer, vejtrækningsproblemer, eller som er syge over flere dage, bør kontakte læge telefonisk. Det er vigtigt ikke at møde op i venteværelset, da man kan smitte andre.

sst.dk/coronavirus

Opdateret 18. marts 2020 med information om smertebehandling af anden sygdom