xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Rejse­anbefalinger til områder med zikavirus er opdateret

Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne for, hvordan sundhedsvæsenet skal tage sig af gravide, der har rejst i områder, hvor zikavirus forekommer. Samtidig er rejseanbefalingerne til gravide og deres partnere blevet opdateret.

02 JUL 2019

Baggrunden for opdateringen er, at der ikke længere er udbrud af zikavirus i Stillehavsregionen, Sydamerika, Mellemamerika og enkelte steder i USA, sådan som det var tilfældet i 2014-2017. Zikavirus findes dog fortsat i afrikanske, asiatiske, syd- og mellemamerikanske lande og i stillehavsregionen, og der er derfor en vis risiko for at blive smittet, når man rejser i de områder.

”Det er vigtigt, at gravide er opmærksomme på, at der ved rejser til områder med zika er en risiko for smitte, der så kan overføres til det ufødte barn. Vi anbefaler derfor, at gravide overvejer, om det er nødvendigt at rejse til områder med zika, eller om rejsen kan vente til et andet tidspunkt,” siger Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Zikavirus overføres primært ved myggestik, men kan også overføres via blod og sæd. Smitte med zikavirus i graviditeten kan øge risikoen for mikrocefali (lille hovedstørrelse) og andre alvorlige hjerneskader hos nyfødte.

Zikavirus giver oftest mild sygdom, og de hyppigste symptomer er feber, udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Infektionen kan ikke behandles, og man kan ikke vaccinere imod zikavirus. For ikke-gravide er infektion med zikavirus meget sjældent alvorligt, og den går typisk over af sig selv efter 4-7 dage. Gravide, der har rejst i områder med zikavirus, og som oplever et eller flere af ovenstående symptomer undervejs eller op til to uger, efter at man er kommet hjem, bør man kontakte sin læge eller jordemoder.

Områder med zika (tjek hos Statens Serum Institut)

Læs mere om zikavirus

Læs mere om, hvordan du beskytter dig mod myggestik (Statens Serum Institut)

Information til sundhedspersonale

7 goderåd til gravide og par, der planlægger graviditet

  • Er du gravid, eller har du planer om at blive det, bør du overveje at vente med at rejse indtil efter graviditeten.
  • Hvis du er gravid og ikke kan udskyde din rejse, skal du være særligt omhyggelig med at beskytte dig mod myggestik (se boks) 
  • Er du gravid, og har du rejst i områder med zika, og får du symptomer på infektion med zikavirus under rejsen eller to uger, efter at du er kommet hjem, skal du kontakte din læge eller jordemoder.
  • Du bør vente med at blive gravid, indtil to måneder efter du er kommet hjem.
  • Er du mand, og har du en gravid kone eller kæreste, bør du bruge kondom resten af graviditeten. 
  • Mænd, der har en kone eller kæreste, der endnu ikke er gravid, men som kan blive det, bør bruge prævention (af en hvilken som helst art) i tre måneder efter hjemkomst fra områder med zika, også selv om han ikke har eller har haft symptomer på infektion med zikavirus.
  • Par, der rejser sammen, bør bruge prævention (af en hvilken som helst art) under opholdet og i tre måneder efter hjemkomst.