xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvordan kan depression hos voksne behandles med medicin?

Depression er en hyppig sygdom, som både kan behandles med og uden medicin. Månedsbladet Rationel Farmakoterapi skriver om mulighederne for medicinsk behandling af depression.

25 NOV 2019

Depression rammer mellem 15-25% af kvinder og 7-12% af mænd i løbet af livet. Depression er årsag til ca. 10% af besøg hos egen læge.

Hvis man én gang har haft en let til moderat depression, er der ca. 50% risiko for at opleve en ny depressiv episode senere i livet. Ved svær depression er risikoen for tilbagefald 75%. 

For mange patienter med depression er første kontakt til sundhedsvæsenet deres praktiserende læge. Og for langt de fleste patienter vil det også være deres praktiserende læge, der står for behandlingen. Cirka 90% af patienter med depression forbliver således i almen praksis og behandles her. 

Den praktiserende læge kan anbefale forskellige ikke-medicinske behandlinger af depression som fx fysisk træning eller en række terapiformer. Hvis det er utilstrækkeligt, findes der en række lægemidler mod depression, som lægen kan udskrive.  

I Månedsbladet gennemgås de enkelte grupper af lægemidler i detaljer, både hvad angår effekt, bivirkninger og interaktioner. Artiklen skitserer de medicinske muligheder for behandling og giver anbefalinger om monitorering, opfølgning og ophør med behandling. Endelig omtales kriterier for henvisning til speciallæge i psykiatri.  

Læs artiklen i Månedsblad for Rationel Farmakoterapi nr. 9, 2019: Farmakologisk behandling af unipolar depression hos voksne i almen praksis.