xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Børn tager skade af at vokse op i familier, hvor der drikkes for meget

Det er vigtigt at være opmærksom på børnene og hjælpe dem, når en forælder drikker for meget. Derfor har Sundhedsstyrelsen støttet en ny kortfilm Ida, der viser situationen med barnets øjne

02 OKT 2019

Kortfilmen Ida viser, hvordan et alkoholmisbrug hos en forælder ser ud med børnenes øjne.  Filmen viser blandt andet, hvor skræmmende det kan være for et barn, når ens forælder ændrer personlighed, når de drikker. Sundhedsstyrelsen har støttet filmen for at gøre opmærksom på, at børn bliver ramt, når de vokser op i en familie med alkoholproblemer: 

”Det er vigtigt at tænke hele familien ind, når vi skal hjælpe en person, der har et overforbrug af alkohol og at se misbruget ud fra barnets perspektiv. Det er en stor vægt at bære for et barn at vokse op med at skulle skjule deres forældres misbrug for andre og måske selv være voksen for den voksne. Derfor skal vi sørge for, at de også bliver hjulpet, så vi tager den sten af deres skuldre”, siger chefkonsulent Maria Koch Aabel 

Tal fra den nationale sundhedsprofil viser, at 6,9 procent af den voksne befolkning overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for alkohol i løbet af en typisk uge. 26,7 procent drikker jævnligt fem eller flere genstande ved samme lejlighed.

”Vores alkoholkultur i Danmark kan gøre det svært at få øje på, hvornår et misbrug er problematisk, fordi vi drikker alkohol i mange forskellige sammenhænge. Men det er rigtig vigtigt, at vi lægger mærke til, om der er børn, der ikke trives, og er opmærksomme på, at det kan være i alle sociale lag i samfundet. Det er både pædagoger, lærere og andre voksne omkring børnene, der skal være opmærksomme på, om et barn vokser op i en familie med alkoholproblemer. Og så er det vigtigt, at man søger hjælp. Mange venter for længe, og familierne lider imens”, siger Maria Koch Aabel. 
 
Sundhedsstyrelsen har samtidig med filmen opdateret en række materialer til henholdsvis forældre, børn om hvor og hvordan man kan søge hjælp, og til fagpersonale om hvordan man kan tage den nødvendige samtale med forældre om mistrivsel og alkoholproblemer i familien. 

Filmen har premiere den 2. oktober ved et arrangement i Imperial. Det er organisationen TUBA, der står bag filmen, som er produceret af Kim Magnusson og skrevet og instrueret af Parminder Singh. Den har Molly Egelind og Kerstin Janneup Gjesing i hovedrollerne 

Kortfilmen Ida er støttet af Sundhedsstyrelsen, Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning, Bikubenfonden, Frøkjær-Jensen Fonden og Oak Foundation. 

Se kortfilmen Ida

Sundhedsstyrelsens materialer:
 

Til børn: Tal med en voksen, hvis du synes, din mor eller far drikker for meget

Til forældre: Når forældre drikker for meget

Til fagpersoner: Den nødvendige samtale inkl. video