Gå til hovedindhold

Kost til småbørn

Barnets muligheder for at vokse og fungere bedst muligt afhænger blandt andet af hvad det spiser. Sundhedsstyrelsen har udgivet materialer til forældre, der beskriver barnets mad i de første to år, fra barnet ikke længere kun skal have modermælk og til barnet spiser med af den mad, som resten af familien spiser.

Ernæring, mad og måltider til børn 0-2 år

Det nyfødte barn går fra kun at få modermælk eller modermælkserstatning til som 1-årig, stort set, at kunne spise den samme mad som resten af familien. Sundhedsstyrelsen har udgivet materiale til sundhedspersonale og forældre, der beskriver barnets mad i de første leveår.

Mad til små – fra mælk til familiens mad

I bogen ”Mad til små – fra mælk til familiens mad” kan forældre til en 0-2-årig finde anbefalinger og madopskrifter til barnets mad, fra det ikke længere kun skal have mælk, til barnet spiser med af den mad, resten af familien spiser. Bogens opskrifter på middagsretter og pålæg er velegnede til hele familien.

Bogen giver desuden svar på mange spørgsmål, herunder:

  • Hvornår kan spædbarnet spise selv?

  • Hvordan kan man sikre, at barnet får mad nok?

  • Hvordan kan man undgå, at maden kommer i den gale hals?

  • Kan man opmuntre barnet til at få en alsidig smag?

  • Hvad skal barnet drikke?

Mad og måltider til småbørn – fra 8 måneder op til 3 år

I bogen ”Mad og måltider til småbørn – fra 8 måneder op til 3 år” kan forældre til et barn, der er begyndt at spise med af familiens mad læse om, hvad barnet har brug for at spise i en periode, hvor det stadig vokser meget. Alle opskrifter er velegnede til hele familien.

Bogen er udgivet på dansk, engelsk, arabisk, farsi, somali, polsk og rumænsk.

Bogen er gratis, men ikke så omfattende som ”Mad til små – fra mælk til familiens mad” og er målrettet familier med anden etnisk baggrund end dansk, som ønsker et mere let tilgængeligt materiale.

Vær også opmærksom på, at bøgerne ikke beskriver overgangen fra mælk til familiens mad, men tidligst kan anvendes fra 8 måneders alderen.

Ernæring til spædbørn og småbørn - en håndbog for sundhedspersonale

Til sundhedspersonale har vi udgivet ”Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale”.

Håndbogen omfatter anbefalinger vedrørende amning, modermælkserstatning, kosttilskud og overgangskost samt anbefalinger for de enkelte næringsstoffer til børn det første år.

Anbefalinger til institutionskost

I anbefalinger til institutionskost indgår et afsnit om kost til børn med fokus på:

  • Normalkost til spæd- og småbørn

  • Normalkost til større børn

  • Børn med overvægt

  • Kost til syge børn

  • Børn i diætbehandling

Udgivelsen udkom senest i 2016, og udkommer i en ny udgave i juni 2025: