Gå til hovedindhold

Sundhedsfremme­ordninger på arbejdspladser 2005 - med fokus på mad, motion, rygning, alkohol og psykisk arbejdsmiljø­stress

Næsten alle virksomheder har i dag en alkohol- (89 %) eller en rygepolitik (83 %), der begrænser eller forbyder alkohol eller rygning på arbejdspladsen.

Næsten alle virksomheder har i dag en alkohol- (89 %) eller en rygepolitik (83 %), der begrænser eller forbyder alkohol eller rygning på arbejdspladsen. Flere og flere har også ordninger, der skal øge de ansattes fysiske aktivitet (44 %), stimulere til sundere spisevaner (50 %) og begrænse stress (48 %). Hvor det i 2002 blot var 22 %af virksomhederne, der på undersøgelsestidspunktet var i gang med en indsats, er det nu tilfældet for 40 %. Det er især rygning og stress, der aktuelt arbejdes med.

Det er nogle af hovedresultaterne fra den ny undersøgelse om sundhedsfremme på arbejdspladsen, som Sundhedsstyrelsen står bag. Undersøgelsen involverer 1978 virksomheder med mindst 10 ansatte.


Sundhedsfremmeordninger på arbejdspladser 2005

Notat om undersøgelsen af sundhedsfremmeordninger på arbejdspladser 2005

Se desuden

Individuelle sundheds- profiler på arbejds- pladsen - en metode til sundhedsfremme på arbejdspladsen 2004


Store forskelle på virksomhedstyper

Undersøgelsen viser også, at der er markante forskelle mellem det offentlige og det private arbejdsmarked og mellem små og store virksomheder. Offentlige virksomheder er generelt længere fremme end de private. Som eksempel arbejder 66 % af de offentlige virksomheder for tiden med sundhedsfremmende tiltag, hvor det blot er tilfældet for 35 % af de private virksomheder. Når det gælder mad- og frugtordninger, er de private og halv-offentlige virksomheder dog i front.

80 % af de store virksomheder med mindst 100 ansatte har en indsats inden for fire af de fem områder (mad, motion, rygning, alkohol og stress), hvor det blot er tilfældet for 35 % af de mindre virksomheder (10 – 19 ansatte).

Ikke overraskende er der også store forskelle mellem de forskellige brancher. 77 % af virksomhederne inden for ”undervisning” og ”sundhed og velfærd” dækker mindst fire af de fem områder, hvor det blot er tilfældet for 21 % af virksomhederne inden for ”bygge og anlæg”.

Motiverne hos virksomhederne er især personalepleje (54 %), men også ønsket om at reducere sygefravær (22 %) og øge produktiviteten (12 %) anføres.

Flertallet kan se en effekt

66 % af de virksomheder, der har iværksat en sundhedsfremmende indsats mener, at det enten i høj grad eller i nogen grad har haft den tilsigtede effekt. Dette er lavere end ved den tilsvarende undersøgelse i 2002, hvor 82 % havde denne opfattelse. Det kunne tyde på, at mange virksomheder har haft urealistisk store forventninger til effekten af de nye områder (mad, motion, og stress).

Hovedresultat inden for de fem områder

Mad

50 % har madordning, tilbud eller lignende. I 2002 var det 29 %. Der er især tilbud om frugt og isvand, der er øget. Få har tilbud til overvægtige medarbejdere.

Motion

44 % har motionstilbud til de ansatte. I 2002 var det 20 %. Deltagelse i enkeltstående arrangementer er oftest forekommende.

Rygning

83 % har regler, der begrænser rygning og 29 % har rygeforbud inden døre. I 2002 var det henholdsvis 61 % og 9 %.

Alkohol

89 % har regler, der begrænser alkoholindtagelse, og 80 % har alkoholforbud indenfor normal arbejdstid. I 2002 var det henholdsvis 72 % og 53 %.

Stress og psykisk arbejdsmiljø

48 % har en indsats inden for området. 44 % angiver, at man ville prioritere dette område, hvis man skulle gå i gang med en sundhedsfremmende indsats.




Udgave:version 1,0 versionsdato: 14.februar 2006

Sprog:Dansk

Yderligere emneord:

  • Ernæring
  • Tobak
  • rygning
  • Sundhedsfremme
  • sundhed på arbejdspladsen
  • stress og mental sundhed
  • Fysisk aktivitet
  • Alkohol
  • Psykisk arbejdsmiljø
  • Stress

Udgiver:Sundhedsstyrelsen

By og år:Kbh. 2006

Sidetal:100 s.

Formater:


Kost
Tobak nikotin og snus
Mental sundhed
Fysisk aktivitet
Alkohol
Udgivet d. 19. januar 2006