xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Antallet af unge, der bruger røgfri nikotin, stiger stadig

Stadig flere unge bruger røgfrie nikotinprodukter. Det er bekymrende, fordi nikotin kan påvirke unges helbred og udviklingen af deres hjerner. Der er behov for, at alle tager ansvar, hvis børn og unge skal beskyttes mod at blive afhængige af nikotin.

27 FEB 2023

Det samlede forbrug af røgfri nikotin blandt 15–29-årige er steget fra 9 procent i 2020 til lige knap 13 procent i 2022. Det viser ny rapport fra Sundhedsstyrelsen om unges brug af røgfri nikotin.

”Det bekymrer os, at en stor og stadigt stigende andel af børn og unge bruger røgfrie nikotinprodukter. Vi kan også se, at stadig flere af de helt unge bruger produkterne som deres begynder-produkt, og det kan blive en vej ind til andre nikotinprodukter og tobaksrygning, ligesom produkterne i sig selv kan have konsekvenser for deres helbred. Derfor er det vigtigt, at vi alle tager brugen af nikotin blandt børn og unge alvorligt, og forebygger den med konkrete indsatser,” siger enhedschef Niels Sandø. 

Hjernen er først færdigudviklet omkring 25-års-alderen, og børn og unges umodne hjerner er særligt følsomme for nikotin, der kan påvirke udviklingen af deres hjerner negativt.

Børn og unge har let adgang til røgfrie nikotin-produkter

Omkring halvdelen af de 15-17-årige, der bruger røgfri nikotin, fortæller, at de selv køber røgfri nikotin i supermarkeder, kiosker og på tankstationer, selvom det er ulovligt at sælge til mindreårige. Ligesom det også er hos de mindreårige, at vi ser den største andel, der får røgfri nikotin af familie og venner.

”Røgfri nikotin er meget let tilgængeligt herhjemme. Det er let at købe, og prisen afholder ikke de unge fra at købe det. Samtidig er der et bredt udvalg af smage, som kan virke tillokkende, og en del af de mindreårige får også røgfri nikotin af familie og venner. Det giver altså generelt let adgang for børn og unge til at få fat på de produkter, som er både afhængighedsskabende og skadelige”, siger Niels Sandø.

Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen med det formål at undersøge forbruget af røgfrie nikotinprodukter blandt 15-29-årige i Danmark. Data stammer fra §RØG – en undersøgelse af tobak, adfærd og regler, der udføres af Statens Institut for Folkesundhed. Dataindsamlingen blev udført fra 14. september til 21. november 2022. 

Læs rapporten her

 

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vi har udskiftet det system, som vi udsender nyheder og pressemeddelelser med.

 

Vores pressemeddelelser og nyheder er nu opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Pressemeddelelser

Nyt om forebyggelse

Sundhed for alle borgere