xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Gratis HPV-vaccination til drenge giver rigtig god mening

Fra 1. september i år kan drenge, der bliver 12 år den 1. juli i år eller fremover, blive gratis vaccineret mod HPV.

29 JUN 2019

I forbindelse med det nye, udvidede tilbud om gratis HPV-vaccination til både piger og drenge, har Sundhedsstyrelsen lavet en grundig gennemgang af de sundhedsfaglige, sundhedsøkonomiske og etiske konsekvenser af og overvejelser om det nye tilbud – en såkaldt medicinsk teknologivurdering (MTV).

På baggrund af gennemgangen er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at det er meningsfuldt at tilbyde HPV-vaccination til alle 12-årige drenge i det danske børnevaccinationsprogram.

I vurderingen bliver der især lagt vægt på, at der er overbevisende dokumentation for en tydelig forebyggende effekt af HPV-vaccination i forhold til analkræft og kønsvorter.

 ”Vores gennemgang viser, at der er store fordele ved at få drenge med i tilbuddet om gratis HPV-vaccination. Det bliver en gevinst for forebyggelsesindsatsen, især fordi vaccinen beskytter både mod kræft og kønsvorter”, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

I forbindelse med, at drenge, der fylder 12 år 1. juli eller senere, får tilbud om HPV-vaccination, bliver Sundhedsstyrelsens informationsindsats om HPV-vaccination tilpasset. Indsatsen hedder nu ”Stop HPV – bliv vaccineret”, og den skal bringe information ud til forældre til både piger og drenge om HPV-vaccination og de sygdomme, som det seksuelt overførte virus HPV er skyld i. Indsatsen kører primært på Facebook og har sin egen hjemmeside: www.stophpv.dk, hvor både forældre og sundhedsfaglige kan læse mere.

HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009, og siden da har alle piger mellem 12 og 18 år gratis kunnet modtage vaccinen. Siden introduktionen har næsten 700.000 piger og unge kvinder taget imod tilbuddet.

Læs den færdige MTV-rapport

Læs Sundhedsstyrelsens faglige indstilling