xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Ny coronavirus fra Wuhan

Siden december 2019 er der i den kinesiske storby Wuhan fundet flere tilfælde af svær lungebetændelse og dødsfald, som er forårsaget af en ny coronavirus. Der er også fundet tilfælde i andre asiatiske lande hos personer, der har opholdt sig i Wuhan. Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er meget lille sandsynlighed for, at sygdommen kommer til Danmark, men følger situationen nøje. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke screeningstiltag i fx lufthavne i forbindelse med indrejse i Danmark. Hvis der mod forventning skulle komme personer til Danmark med mistanke om sygdommen, så er de danske sundhedsmyndigheder og sundhedsvæsenet klar til at håndtere dette.

22 JAN 2020

Der er i Wuhan i Kina fundet tilfælde af alvorlig lungebetændelse og dødsfald, der skyldes en ny coronavirus, kaldet nCoV. Den nye coronavirus er ikke kendt fra tidligere, men der findes andre kendte sygdomme, som forårsages af coronavirus som fx SARS og MERS. Udbruddet omfattede til at begynde med personer, som havde haft kontakt til Huanan Seafood Wholesale Market i Wuhan. Markedet blev lukket af de kinesiske myndigheder den 1. januar 2020. Der er aktuelt formodning om, at sygdommen også kan smitte fra menneske til menneske.

Sundhedsstyrelsen, der har det nationale ansvar for sundhedsberedskabet, følger udviklingen i situationen nøje i regi af både WHO og EU, og har sikret at sundhedsvæsenet er informeret om sygdommen, og hvorledes den skal håndteres, hvis der mod forventning kommer rejsende med symptomer på sygdommen til Danmark. 

”Vi har et godt beredskab i Danmark til at håndtere situationer som denne, og har fra Sundhedsstyrelsens side opdateret sundhedspersonalet med information om, hvordan de skal håndtere patienter med mistanke om denne specifikke sygdom”, siger læge Ane Just Ohrt. 

Hvis der kommer en person til Danmark, som opfylder de specifikke kriterier for, at han/hun kan være smittet med det nye virus, vil personen blive testet og behandlet af specialister på enten Skejby eller Hvidovre sygehuse, som begge har særlige afdelinger for smitsomme sygdomme. I Danmark er det Statens Serum Institut, der tester for den nye coronavirus. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at der indføres screeninger for sygdom ved indrejse til Danmark. Det skyldes, at der ikke er dokumentation for, at det kan hindre smittespredning, samt at sandsynligheden for at få en smittet person til Danmark vurderes som meget lille. Sundhedsstyrelsen anbefaler heller ikke, at der indføres rejserestriktioner til de lande, hvor der har været tilfælde af den nye type coronavirus. 

Hvis man skal ud at rejse til de berørte lande, er der flere råd om, hvad man kan gøre: 

”Der er ikke rejserestriktioner til de lande, hvor der har været tilfælde af den nye type coronavirus. Hvis man skal rejse til lande, der er berørt, vil vi råde til, at man orienterer sig og følger de lokale myndigheders anvisninger, samt følger de generelle råd for god håndhygiejne for at beskytte sig mod coronavirus, fx hyppig håndvask og undgår kontakt til syge personer”, siger Ane Just Ohrt. 

De almindelige rejseråd, hvis man rejser i de berørte områder, er som følger:

  • at vaske hænder hyppigt og grundigt med sæbe og vand. Brug evt. håndsprit. 
  • at undgå tæt kontakt med syge personer med symptomer fra luftvejene (hoste og opspyt)
  • at hoste i albuen, ikke i hånden
  • undgå kontakt med levende og døde dyr fx. markeder med dyr
  • følg de lokale myndigheders anvisninger

22. januar: Nyheden er opdateret med flere råd til rejsende

This article in English: Novel coronavirus from Wuhan