Håndhygiejne
Håndhygiejne er en effektiv og veldokumenteret metode til at forebygge smitte via hænder og genstande. Derfor er det vigtigt at vaske hænderne flere gange i løbet af dagen.
Hænder, der ikke er rene, kan overføre bakterier og virus til andre mennesker, for eksempel via håndtryk eller via kontaktpunkter så som håndtag, mobiltelefoner, nøgler, bordkanter mv. Ved håndvask med vand og sæbe løsnes og fjernes snavs og mikroorganismer fra huden, og hænderne bliver rene, når håndvasken udføres korrekt, dvs. i en samlet tid på ca. 1 minut.
Man bliver ikke syg af at have bakterier og virus på sine hænder. Det er først, hvis bakterier eller virus kommer ind i kroppen via øjne, næse og mund, at man kan blive smittet. Hvis man ikke har rene hænder, bør man derfor undgå at berøre sit ansigt, da bakterier og virus fra hænder da føres til øjne, næse og mund.
Håndvask eller hånddesinfektion?
God håndhygiejne kan også opnås ved at bruge hånddesinfektion, dog anbefales håndvask altid ved synligt snavs på hænder, ved fugtige hænder, efter toiletbesøg, efter bleskift og før og efter håndtering af madvarer. Vask også hænderne mellem håndtering af forskellige madvarer fx kød og æg og den færdige mad.
Ved behov for hyppigere håndhygiejne end normalt, for eksempel under en epidemi, kan hånddesinfektion også være et godt alternativ til håndvask i udvalgte situationer, da det er let tilgængeligt og mindre udtørrende for huden på hænderne.
Hånddesinfektion kan kun anvendes på synlig rene og tørre hænder, da det ellers ikke har den ønskede effekt. I nogle situationer anbefales altid håndvask frem for hånddesinfektion, for eksempel efter toiletbesøg inklusiv bleskift og inden madlavning og spisning.
Vær dog opmærksom på, at der gælder særlige regler for håndhygiejne i visse sektorer.
Læs mere om god håndhygiejne
Til sundhedssektoren:
Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer - Håndhygiejne (SSI)
Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (SSI)
Til skoler og daginstitutioner:
Smitsomme sygdomme hos børn og unge: Vejledning om forebyggelse
Håndbog om hygiejne og miljø i dagtilbud
Ved håndtering af fødevarer:
Personlig hygiejne i fødevarevirksomheder (FVST)
Se film om god håndhygiejne
Se film om hvordan god håndhygiejne kan forhindre vi smitter hinanden.
Se også film om smitte
Filmen forklarer begreberne dråbesmitte og kontaktsmitte og handler om hvordan ny coronavirus smitter. Filmen er lavet i forbindelse med COVID-19 pandemien i 2020.