xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nu kan kommuner ansøge om midler til at udvikle ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge

Kommuner har nu muligheden for at søge om midler til at udvikle projekter og indsatser, der kan styrke ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge under 25 år. Puljemidlerne fordeles mellem ansøgere i perioden 2024-2027.

06 FEB 2024

Mange børn og unge, der bruger tobaks- og nikotinprodukter, vil gerne stoppe med at bruge dem - men kommunernes stoptilbud er for det meste målrettet voksne. Derfor åbner Sundhedsstyrelsen i dag for ansøgninger til en pulje, der skal udarbejde kommunale tilbud målrettet børn og unge. 

”Der findes rigtig mange gode ryge- og nikotinstoptilbud ude i kommunerne, men størstedelen er udviklet til voksne og passer ikke altid med de behov, som børn og unge har, når det gælder om at kvitte nikotinen. Vi ved også, at mange kommuner oplever, at det er svært at arbejde med nikotinafvænning til børn og unge. Derfor er vi rigtig glade for den nye pulje, så vi kan få udviklet nogle gode tilbud, som er særligt tilpasset børn og unge”, siger sektionsleder Maja Bæksgaard Jørgensen fra Sundhedsstyrelsen.

Alle kommuner kan søge om midler fra puljen, og der forventes at være midler til omkring 30 projekter med deltagelse af op til 40 kommuner. Det vil sige, at der vil være mulighed for at etablere tilbud, der går på tværs af kommuner. Der er i alt 58,6 mio. kr. til fordeling mellem ansøgere i perioden 2024-2027. 

Puljen skal gøre det muligt at etablere et ryge- og nikotinstoptilbud målrettet børn og unge. Desuden skal puljen bidrage til at højne kompetenceniveauet på området og udvikle en eller flere bæredygtige modeller for kommunale ryge- og nikotinstoptilbud målrettet børn og unge, som kan sættes i drift i alle kommuner. 

Puljen er et led i den politiske aftale om en forebyggelsesplan målrettet børn og unges brug af tobak, nikotin og alkohol fra november 2023. Den er målrettet indsatser for børn og unge under 25 år, der bruger tobaks- eller nikotinprodukter og ønsker hjælp til at stoppe.  
 
Der er ansøgningsfrist den 11. marts 2024 kl. 12.00. 

Se de nærmere kriterier for at kunne søge midler fra puljen og Sundhedsstyrelsens skabeloner til ansøgninger her:

Pulje til udvikling af ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge 2024-2027